Hlavní obsah

Na Madeiře byl nalezen hřeb z období Kristova ukřižování

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ozdobné skříňce v bývalé pevnosti Ilheu de Pontinha na portugalském souostroví Madeira byl nalezen hřeb, který podle archeologů pochází z období před dvěma tisíci lety, tedy z doby, kdy měl být na Golgotě u Jeruzaléma ukřižován Kristus. Informaci přinesla zahraniční média.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Domněnka, že hřeb pochází přímo z Ježíšova kříže, je nicméně příliš odvážná. Římané, jejichž říše se před dvěma tisíci lety rozkládala od Evropy po Kaspické moře, trestali zločince přibitím na kříž poměrně běžně, otázkou však zůstává důvod, proč by byl obyčejný hřeb z kříže uložen do zvláštní skříňky.

Ilheu de Pontinha byl kdysi údajně v držení rytířů templářského řádu, oddaných službě bohu, již byli součástí křesťanské armády při dobývání Jeruzaléma. Podle archeologa Bryna Walterse stojí rovněž za pozornost stav, v jakém se hřeb nachází. Jeho hladký povrch a vůbec celková zachovalost totiž svědčí o zvláštní péči, jež mu byla během staletí věnována.

Spolu se skříňkou s hřebem byly nalezeny tři kosterní pozůstatky a tři meče. Jeden z nich nesl rytinu templářského meče.

Reklama

Výběr článků

Načítám