Hlavní obsah

Zájem o řešení mladých konstruktérů a designérů ZČU je enormní

– Plzeň

Enormní zájem českých i zahraničních prestižních firem zaznamenává Fakulta strojní Západočeské univerzity v Plzni (ZČU). Její katedra konstruování strojů spolu s Ústavem umění a designu realizuje projekt pro mladé konstruktéry a designéry. Ti v týmech řeší zadání průmyslových podniků, letos například univerzální nemocniční transportní lůžko nebo elektricky poháněné vozidlo pro postižené. Dnes o tom informoval Stanislav Hosnedl, garant projektů za fakultu strojní.

Foto: Profimedia.cz

Pět týmů studentů ZČU letos pracovalo na řešení univerzálního nemocničního transportního lůžka

Článek

"Jde o výjimečnou a prestižní záležitost. Pro firmy jsou výstupy nesmírně inspirativní a využívají je jako zdroj nápadů. Výsledky jsou přímo aplikovatelné v praxi," řekl Hosnedl.

Týmy složené ze studentů fakulty strojní a mladých designérů ústavu umění musí v krátkém čase během třinácti týdnů vypracovat kvalitní konstrukční a designérské řešení, jež obstojí před špičkovými odborníky z průmyslu v daném oboru a oblasti. Zadání pocházejí od jednotlivých firem.

Zdravotnická technika i chladicí boxy

Už poněkolikáté byla zadavatelem firma Linet, tedy výrobce zdravotnické techniky, která patří mezi čtyři největší společnosti na světě v oboru nemocničních lůžek. Ročně v závodě v Želevčicích u Slaného vyrobí desítky tisíc lůžek, dále sortiment matrací, pacientských stolků a zdravotnického nábytku. Pět týmů studentů ZČU letos pracovalo na řešení univerzálního nemocničního transportního lůžka.

Dalším byl strojírenský podnik Carrier, výrobce chladicích skříní do obchodů. Studenti řešili pracoviště pro automatizované balení chladicích boxů.

Na základě zadání německé konstrukční kanceláře navrhovali vozidlo s elektrickým pohonem pro tělesně postižené.

"Firmy mají o výstupy eminentní zájem. Nejde podle nich začít vyrábět, protože jednomu projektu mohou studenti věnovat 200 až 300 hodin, ale dá se na nich stavět," dodal Hosnedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám