Hlavní obsah

Studenti budou volit nanečisto, má to zvýšit zájem prvovoličů

Na středních školách si letos v dubnu studenti vyzkouší volby nanečisto, má se tak zvýšit zájem mladých o politiku. Informovala o tom společnost Člověk v tísni, která akci organizuje. Studenti budou ve volbách vybírat mezi stejnými politickými stranami, které se o měsíc později budou snažit uspět ve volbách do Poslanecké sněmovny. Do projektu se může zapojit každá střední škola a učiliště, samotný průběh voleb pak budou mít na starosti studenti a učitelé.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Chceme studentům přiblížit základní demokratické principy a volební systém České republiky a iniciovat mezi nimi debatu o politických tématech. Věříme, že pořádání voleb na školách zvýší účast prvovoličů a mladých voličů v následných skutečných volbách," uvedl Karel Strachota z Člověka v tísni. Studentské volby se budou konat 26. až 28.dubna, sněmovní volby pak 28. a 29.května.

Studentské volby jsou součástí dlouhodobého programu Člověka v tísni Jeden svět na školách, v rámci něhož chodí školáci na filmy o světových problémech nebo diskutují s oběťmi nacismu či komunismu. "Díky tomu poznali, že místo pasivního přijímání mohou mnohé věci ovlivňovat a měnit," myslí si Strachota. Výchova k občanství je součástí školních osnov na základních i středních školách.

Studenti a učni starší patnácti let budou moci volit některou ze stran, které budou kandidovat i v květnových volbách, jakákoliv propagace jednotlivých stran je však na školách zakázána. Školy, které se budou chtít zúčastnit, dostanou informační materiály a pokyny, jak při organizaci voleb postupovat. Výsledky pak budou známy na konci dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám