Hlavní obsah

Jarní prázdniny jsou v plném proudu, úrazů na horách přibývá

– Liberec

Jarní prázdniny českých školáků vstoupily do své druhé poloviny, úrazů v horských střediscích ale neubývá. Naopak, za minulý týden ošetřovala horská služba rekordních 686 zraněných lyžařů či snowboardistů, před týdnem jich bylo o čtvrtinu méně.

Článek

Informoval o tom náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek. Statistiky se tentokrát nerozrostly o žádného mrtvého. Život staršího muže, který zkolaboval v Beskydech, zachránil takzvaný laický defibrilátor.

Podle Brožka ale přibývá vážných zranění. Ke každému pátému zraněnému musela horská služba volat záchrannou zdravotní službu, v devíti případech startoval vrtulník. Jeden z nejvážnějších úrazů se stal v Krušných horách. V areálu na Božím Daru narazil snowboardista do stromu a s těžkým poraněním byl přepraven vrtulníkem do plzeňské fakultní nemocnice.

Nejvíc zásahů v Krkonoších

Největší počet zásahů je tradičně v Krkonoších, kde v minulém týdnu horská služba ošetřovala 262 lyžařů a snowboardistů. Výrazně přibylo úrazů na Šumavě, kde záchranáři ošetřovali 107 lidí. "Návštěvníků je v horách hodně a tak přibývá úrazů zaviněných srážkami," poznamenal Brožek. Častou příčinou úrazů jsou podle něj také pády a přibývá i úrazů hlavy. Nošení přilby totiž řada lyžařů stále podceňuje.

Horská služba také v uplynulém týdnu organizovala tři pátrací akce. V Krušných horách hledali malou holčičku, která se na sjezdovce ztratila matce a pak skupinu běžkařů. V obou případech byla pátrání rychlá a úspěšná. V Beskydech pátrala horská služba po ztraceném turistovi. Ten se odpojil od větší skupiny v Těšínských Beskydech. Později se ale ozvala jeho manželka, že muž přišel domů.

Horská služba působí v Krkonoších, Jizerských, Krušných a Orlických horách, v Jeseníkách, v Beskydech a na Šumavě. V zimě v ní pracuje přes 100 profesionálních členů a přes 400 dobrovolných. V zimní sezoně 2009 až 2010 vyjela horská služba zatím na více než 3500 zásahů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám