Hlavní obsah

Ministerstvo přiřklo dotaci Centru pro výzkum toxických látek v prostředí

Právo, ťas
Brno

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR vydalo Rozhodnutí o poskytnutí dotace na projekt CETOCOEN, jehož cílem je vybudování Centra pro výzkum toxických látek v prostředí. Projekt bude financován z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Článek

Celkový objem dotace z evropského Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace činí téměř 544 miliónů korun. Náklady projektu během čtyřletého období realizace dosáhnou 685 miliónů korun.

Investiční prostředky ve výši 423 miliónu korun umožní výstavbu nového pavilonu centra o ploše 3200 m2 v Univerzitním kampusu Bohunice, jeho přístrojové vybavení unikátní technikou i vytvoření stimulujících podmínek pro mladé perspektivní pracovníky. Otevření nové budovy, která poskytne zázemí pro pět desítek vysoce specializovaných vědeckých pracovníků a stejné množství postgraduálních studentů, je plánováno na leden 2012.

Databáze znečištění se propojí s infosystémy o zdraví populace

Úkolem centra bude získávat data o reálném znečištění životního prostředí toxickými látkami a doplňovat je dalšími informacemi o jejich chování a působení na základě poznatků z laboratorních experimentů, toxikologických testů i matematických modelů. Souhrnné databáze informací o specifických typech znečištění životního prostředí se budou postupně propojovat s existujícími informačními systémy o zdravotním stavu populace v regionu.

Výsledky projektu CETOCOEN budou sloužit firmám a podnikům jako objektivní nástroj pro hodnocení dopadů jejich technologie na životní prostředí. Zástupci státní sféry budou mít k dispozici tolik žádané informace o stavu svého regionu, aby mohli objektivně rozhodovat při plánování výstavby nových průmyslových zón. Občané budou mít možnost získat zdarma a jednoduše informace o stavu životního prostředí ve své lokalitě a jeho vlivu na výskyt různých onemocnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám