Hlavní obsah

Nedostatek lékařů řeší kraj Vysočina stipendii, příspěvky a stážemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Dlouhodobý nedostatek lékařů a dalších zdravotníků bude kraj Vysočina letos poprvé podobně jako některé další regiony řešit komplexním stabilizačním programem. Nemocnice by měly lékařům a studentům poskytovat z vlastních peněz stipendia, náborové příspěvky a bezplatné stáže, poté mohou kraj požádat o příspěvek. Některé nemocnice program určitě využijí, jiné pouze tehdy, když kraj náklady uhradí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studentovi lékařské fakulty může nemocnice za podmínky, že do ní nastoupí po ukončení studia do pracovního poměru, poskytnout stipendium 5000 korun měsíčně, studentovi nelékařského povolání 2000 korun měsíčně. Lékaři mohou dostat náborový příspěvek 100 000 korun a nelékaři 30 000 korun za pět let závazku práce v zařízení.

"Z vlastních zdrojů na to nemocnice nemá, pokud kraj dá peníze, pak program využijeme," řekl ředitel jihlavské nemocnice Josef Čekal. Zařízení citelně chybí anesteziologové a patologové. Zásadní nedostatek lékařů a sester však podle Čekala zatím nemocnice nepociťuje, nikde nehrozí výrazné omezení provozu.

V Jihlavě a Novém Městě nabízejí bezplatné stáže

Bezplatné stáže, kdy zdravotníci, kteří jsou v nemocnici na praxi, nemusí za tuto praxi platit, už jihlavská nemocnice stejně jako nemocnice v Novém Městě na Moravě na Žďársku poskytuje. Tamní ředitelka Věra Palečková je rozhodnutá stabilizační program využít i za cenu plné úhrady z peněz nemocnice. "Poskytneme jak stipendium, tak i náborový příspěvek, abychom pokryli naše potřeby. Když hledáme lékaře přes inzeráty, také nás to stojí peníze," řekla Palečková. Novoměstská nemocnice má podle ní nedostatek neurologů a zdravotníků v léčebně na Buchtově kopci.

V dalších nemocnicích na Vysočině je podle hejtmana Jiřího Běhounka nedostatek rentgenologů, anesteziologů i dalších odborných profesí, málo je i sester na odděleních ARO, jednotkách intenzivní péče a v dětských odděleních. "Kvůli hrozbě soudních sporů při případných problémech u porodů je i menší zájem o obory porodník a gynekolog," uvedl Běhounek.

Problémy mají podle hejtmana všechny nemocnice v kraji. Nikde však není situace tak kritická, že by hrozilo uzavření oddělení nebo zásadní omezení provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám