Hlavní obsah

Meteorit starý 40 let obsahuje bohaté přísady života

Novinky, pst

Meteorit, který dopadl před čtyřiceti lety na Zemi, obsahuje podle vědců pestrou směs organických sloučenin, které patří k základním stavebním kamenům života, jak jej známe. Na meteoritu jsou jich milióny, více než na Zemi, uvádí server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Meteority přinášejí informace o zrodu sluneční soustavy.

Článek

Murchisonův meteorit, který spadl z oblohy v oblasti stejnojmenného města v Austrálii, je podle odborníků starší než Slunce, tedy více než 4,65 miliardy let. "S našimi informacemi můžete říct, co se dělo během formování Sluneční soustavy," řekl vedoucí výzkumu Philippe Schmitt-Kopplin z Ústavu ekologické chemie v německém Neuherbergu.

"Meteority jsou vlastně fosilie svého druhu, když se jim snažíte porozumět, díváte se nazpět v čase," říká Schmitt-Kopplin.

Množství chemických sloučenin naznačuje, že prvotní sluneční soustava měla mnohem pestřejší molekulární složení než Země. Meteorit byl sice již zkoumán, ale pouze na přítomnost určitých sloučenin, nová širokospektrální analýza odhalila značné množství sloučenin na bázi uhlíku.

Tým rozeznal podle článku v časopise Proceedings 14 000 různých sloučenin včetně 70 amino-kyselin už v poměrně malém vzorku odškrábaném z meteoritu. Na základě znalostí o uspořádání organických molekul provedli chemici extrapolaci a a spočítali, že meteorit může obsahovat několik miliónů chemikálií.

Murchisonův meteorit podle vědců před 4,65 miliardami let pravděpodobně prolétl zárodečnou mlhovinou rané solární soustavy a nabral organické sloučeniny, které obsahovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám