Hlavní obsah

Informační kampaň má Poláky vyléčit ze strachu z matematiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Poláky, kteří se bojí matematiky kvůli tomu, že se po více než čtvrtstoletí vrací mezi povinné maturitní předměty, má z jejich strachu vyléčit informační kampaň. Rozhlasové a televizní stanice začaly vysílat spoty, které mají lidi, v nichž matematika budí hrůzu, přesvědčit o tom, že je to ve skutečnosti užitečná a srozumitelná věda.

Článek

"Povinná maturita z matematiky vyvolává velké obavy nejen mezi mladými lidmi, ale i mezi jejich příbuznými," řekl novinářům předseda polské ústřední zkušební komise (CKE) Krzysztof Konarzewski. "Hlavně maminky a babičky lamentují, že i humanitně zaměřené děti budou muset skládat maturitu z matematiky a dělají si starosti, zda ji udělají," dodal. Právě takovým lidem je určena informační kampaň. "Jde nám o to zničit mýtus, že matematika je jen pro mimořádně nadané lidi," vysvětlil šéf CKE.

Díky počtům si mohla osamělá mořeplavkyně na moři občas schrupnout

Hrdinkou jednoho z televizních spotů je polská jachtařka Marta Szilajtisová-Obieglová, která ve 23 letech sama obeplula svět. V několika minutách se snaží divákům vysvětlit, jak se na základě polohy své lodi a rychlosti naučila vypočítat, na kolik minut si může zdřímnout. O svých dobrých zkušenostech s matematikou vypráví také architektka, fotograf nebo dirigent. "Chceme ukázat, že řada lidí, kteří se matematikou každý den nezabývají, se ji naučili v praktickém životě využívat," vysvětlil Konarzewski.

Léčení matematické fobie zaplatí hlavně EU

Soukromá televize TV4 bude ode dneška po 75 večerů vysílat krátké filmy, jež mají divákům jednoduchým a pochopitelným způsobem vysvětlovat "záludnosti" matematiky.

Informační kampaň potrvá do konce května, na který v Polsku připadají maturity. Náklady na ni jsou podle CKE přibližně 20 miliónů zlotých (129,5 miliónu korun), z 85 procent léčení Poláků ze strachu z matematiky platí Evropská unie.

Loni na podzim si 300 000 studentů posledních ročníků středních škol a gymnázií vyzkoušelo maturitu z matematiky nanečisto. Neuspěla téměř čtvrtina z nich. Konarzewski tehdy z výsledků nijak nadšený nebyl, doufá ale, že maturanty zmobilizovaly k intenzivnější práci. Dnes uvedl, že zkušební komise po této zkušenosti laťku studentům nesnížila. Předpokládá, že zkoušku z dospělosti z matematiky letos nesloží přibližně pětina maturantů.

O zavedení povinné maturity z matematiky se řadu let diskutuje i v České republice. Letos se s tím ale ještě nepočítá. V příštím školním roce čeká studenty povinná maturitní zkouška jen z českého jazyka a výběr mezi zkouškou z cizího jazyka a matematikou. Ředitel školy nicméně bude moci nařídit, aby v rámci takzvaných profilových části maturity museli jeho studenti skládat zkoušku dospělosti také z matematiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám