Hlavní obsah

Školy ze Zlínského kraje budou více spolupracovat s podniky

Zlín

Střední školy s výukou stavebních oborů ve Zlínském kraji začnou více spolupracovat se stavebními firmami v regionu. Stavební odborníci se například budou podílet na výuce, pro žáky bude připravena také řada exkurzí.

Článek

"Jde o větší zapojení studentů do podnikového života, což je pro učňovské obory velmi důležité, řekl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš. Ten včera ve Zlíně podepsal s hejtman Zlínského kraje Stanislavem Mišákem (ČSSD) memorandum o spolupráci v této oblasti.

"Nezájem o stavbařská řemesla je bolestivý. Je to pro nás běh na dlouho trať než přesvědčíme rodiče, že řemeslo skýtá spoustu příležitostí. A to nejenom ve vztahu k výdělkům, ale dává i možnost seberealizace," poznamenal Matyáš.

Krajská organizace Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR Zlínského kraje sdružuje přibližně 50 firem. Podle jejího předsedy Petra Mikulce podniky tuto možnost vítají. Firmy prý v současné době trápí velký nedostatek techniků. Od spolupráce si slibují, že studenti si dění ve firmě "osahají". Škola tak dokáže studenta lépe připravit na samostatnou praxi.

Chybějí středoškoláci i vyučení

Kromě středoškolsky vzdělaných pracovníků trápí stavební podniky i nedostatek kvalifikovaných řemeslníků. Stále více dětí dává přednost studiu na gymnáziu či jiným maturitním oborům. Krajský radní pro školství Josef Slovák (ODS) ale říká, že díky již několikaleté finanční podpoře učňů krajem se situace změnila.

"Dá se mluvit tak, že učňovské školství se stavebními obory je stabilizované," uvedl Slovák. Jak dodal, dá se předpokládat, že rodiče pochopili, že stavebnictví má budoucnost, že stavět se vždy bude a že toto řemeslo má zlaté dno.

Hejtmanství finančně podporuje učně ve stavebnictví a strojírenství, skláře, malíře a řezníky. Žákům poskytuje finanční podporu 300 až 500 korun měsíčně, za vyznamenání pak jednorázově od 1500 do 5000 korun. Podmínkou je žádná neomluvená absence v daném měsíci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám