Hlavní obsah

Maturiťáky na Plzeňsku si čím dál častěji nezadají s plesy v opeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Maturitní plesy ve stylu pohádek, 60. let minulého století, Jamese Bonda, muzikálu Pomáda, Michaela Jacksona, Hvězdných válek, ale i španělské koridy a cyklokrosu jsou hity posledních let v Plzeňském kraji. Nápaditější jsou většinou studenti v menších městech, kde je takový ples velkou společenskou událostí.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Mladí se snaží pořád něčím překvapovat, nechtějí mít jen vystoupení mažoretek, tanečníků nebo kroutičů s neony," řekl moderátor Jiří Bláha. Uznal, že jde stěží něco nového vymyslet, ale přesto ho letos překvapilo například žonglování s pomeranči nebo záchodovými zvony a velmi časté převlékání studentů do šatů i kostýmů.

Předtančení se opakuje po půlnoci

Novinkou je opakování předtančení po půlnoci. "Pokud se sejde superparta nebo návštěvníci studenty vytleskají, tak to chápu. Ale když je to povinné a předem dané, a nyní už téměř na každém plesu, tak se stává, že půlka sálu odejde na panáka," uvedl Bláha.

Snaha po odlišení už se netýká, tak jako dříve, pouze předtančení, ale celé hlavní části plesu od začátku do půlnoci. Kostýmy, dramaturgie, interiéry, stoly, občerstvení, ale také bary, uvaděčky a moderátor mají jednotný styl. Pro studenty je to náročnější i dražší.

"Na Domažlicku, kde jsou na takové srandy hodně vysazení, měli maturitní ples ve stylu pohádek. Paní třídní byla za královnu a i já jsem se převlékl za kašpara," dodal Bláha. Hodně mají mladí rádi retro styl nebo dramaturgie vesmírného světa jako StarWars. Čím menší město, tím více drží lidé pospolu, chtějí více srandy a více popouštějí uzdu své fantazie. Podobnou atmosféru má v Plzni podle Bláhy nejvíce jeden z pěti plesů.

Od klubů po kongresové sály

"Dramaturgie plesů a trendy se mění," řekl Ivan Jáchim, šéf plzeňského Dominik Centra, které spravuje Měšťanskou besedu, sál s 500 místy, kde se koná plesů nejvíce. Například před pár lety bylo nemyslitelné, aby po půlnoci nastoupil na pódium dýdžej a dohrál zbytek plesu. Vždy je to ale podle Jáchima o tom, že studenti pracují s nějakým rozpočtem. Plesy se na Plzeňsku odehrávají všude, od hudebních klubů přes sokolovny až po kongresové sály typu Parkhotelu se 720 místy.

Ples ve stylu cyklokrosu se odehrával na kolech

"Bond byl letos třikrát. Zažil jsem ale i včelku Máju a včerejší maturák byl ve stylu cyklocrossu a odehrával se na kolech," řekl obchodní ředitel Parkhotelu Libor Hájek. Podle něj studenti hodně investují do kulis a kostýmů. Novinkou jsou videoprojekce, tedy záběry ze školních let.

Mladí na maturitních plesech ani v současné hospodářské krizi nešetří. Téměř všechny třídy na ně střádají už od prvního ročníku po měsících. Fakt, že chtějí svůj ples "nej", podporuje také trend posledních dvou tří let, kdy se poslední ročníky stále méně spojují a organizují a užívají si plesy samy. Problémy ale nastávají ve velkých sálech, které jedna třída nezaplní, a akce pak ztrácí atmosféru.

"Jako jedna třída jsme se lépe domlouvali. Měli jsme předtančení složené z osmi částí, každý podle jiného oscarového filmu," řekla Andrea Pánková z plzeňského gymnázia, jejíž třída měla ples pojatý jako Noc Oscarů, s níž jim pomohla choreografka. Místo šerpy nebo stužek dostávali mladí plastové sošky. Na památku z plesu si nechali vyrobit DVD s více než hodinovým sestřihem z plesu i generálky.

Maturantům pomáhají třeťáci

"Letošním hitem byly plesy v režii Jamese Bonda. Kromě předtančení na hudbu z filmu byla i na jevišti scéna, kde se část programu odehrávala," řekl Michal Karolyi z Městského kulturního střediska Domažlice. Podle něj už se tolik netančí valčíky, polky a menuety, protože polovina studentů je neumí. Spíše chtějí modernější tance a šansony. Rivalita mezi maturanty je velká. Sympatické je, že jim pomáhají studenti třetích ročníků.

"Půlnoční překvapení ve stylu Mrazíka nebo Limonádového Joea si sami režírují a učitele, rodiče a známé to více baví. Pouze jednou měli objednaného imitátora Michaela Jacksona," uvedl Karolyi. Osobně je odpůrce dýdžejů. Jako kdyby si mladí řekli, že po půlnoci už je nezajímá, jak se budou bavit rodiče a učitelé, dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám