Hlavní obsah

Největší tajemství Mléčné dráhy mohou luštit i lidé doma

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí počítače mohou pomoci při řešení největších tajemství Mléčné dráhy. V současnosti se do nového projektu, který využívá počítače v klidovém stavu, kdy se zapíná šetřič monitoru, zapojily už desetitisíce lidí po celém světě. Díky rozdělení úloh na malé díly získávají vědci a astronomové z Rensselaer Polytechnic Institute kapacitu superpočítače, která má zmapovat naší galaxii.

Článek

Projekt MilkyWay@Home využívá systém, který byl před lety využit již v projektu hledání mimozemských civilizací SETI@home. Počítače dobrovolníků napojené na internet tak dostávají přidělen každý kousek galaxie, aby zmapovaly jeho upořádání, hustotu a pohyb.

Mimo jiné tak napojené počítače zkoumají, jak se různé trpasličí soustavy, které tvoří Mléčnou dráhu, posouvají a roztahují. Porovnávají se tak postavení ramen galaxie vůči sobě během miliónů let. Propočty mají také zjistit více o „temné hmotě“, která je zatím hlavně tušenou součástí vesmíru.

Projekt začal u profesorky fyziky a aplikované fyziky a astronomie Heidi Newbergové, která se snažila zkoumat trojrozměrný model galaxie a postavení hvězd. „Seděla jsem ve své kanceláři a měla velký počítačový problém, jak s malou kapacitou vlastního stroje a pouhými deseti prsty modelovat úspešně byť jen malou část vesmíru,“ vzpomíná v článku publikováném na stránkách ústavu Newbergová.

Vědci podle ní potřebují stále větší počítačovou sílu. Proto se podílela na vývoji nového algoritmu pro distribuovanou počítačovou síť, která by si s modelováním galaxie poradila. V současnosti se k projektu přihlásilo 45 tisíc lidí ze 169 zemí a 17 000 z nich je v projektu aktivních.

Webové stránky projektu jsou na adrese: http://MilkyWay.cs.rpi.edu/.

Reklama

Výběr článků

Načítám