Hlavní obsah

Vítězem evropské soutěže pro mladé překladatele je i český student gymnázia

Právo, ťas

Evropská komise dnes oznámila jména vítězů třetího ročníku soutěže „Juvenes Translatores“ (v latině „mladí překladatelé“) pro střední školy. Za Českou republiku zvítězil Augustin Žídek z gymnázia ve Frýdlantu nad Ostravicí, který uspěl překladem soutěžního textu z angličtiny do češtiny.

Článek

Žídek ale není jediným zástupcem českého jazyka mezi 27 vítězi ze všech členských zemí EU. V Rakousku totiž zvítězila Anna Novaková z vídeňského gymnázia ve Fichtnergasse 13 překladem textu z češtiny do němčiny. Všichni vítězové v březnu v Bruselu převezmou cenu z rukou evropské komisařky Andrully Vassiliu, odpovědné za mnohojazyčnost. Další podrobnosti i vítězné překlady lze nalézt na webových stránkách „Juvenes Translatores“.

„Naše překladatelská soutěž se rok od roku těší stále větší oblibě. Tentokrát se jí zúčastnilo 599 škol po celé EU, přičemž počet přihlášek vzrostl o 30 % v porovnání s loňským rokem,“ prohlásila Vassiliu.

Všech 27 vítězů během třídenního výletu do Bruselu, který podniknou v doprovodu dospělé osoby, převezme na slavnostním vyhlášení výsledků 25. března 2010 cenu a diplom od komisařky Vassiliu. Budou mít rovněž příležitost setkat se s překladateli EU přímo na jejich pracovišti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám