Hlavní obsah

Počet studentů v Karlovarském kraji klesá, kraj chce omezit obory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Počet studentů středních škol v Karlovarském kraji klesá v posledních letech zhruba o 200 až 300 každý rok a podle demografických údajů tento trend bude ještě několik let pokračovat. Kraj proto doporučuje školám, aby některé obory omezily nebo do nich letos nenabíraly studenty.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Radikální změny, jako je slučování škol nebo jejich zavírání, ale kraj neplánuje, řekl dnes novinářům radní pro oblast školství Vratislav Emler.

Loni studovalo na středních školách v Karlovarském kraji 15 400 studentů, před třemi lety jich bylo 15 900. Letos se počítá, že ke studiu nastoupí asi 4000 studentů, počet nabízených míst na středních školách je ale asi o 1500 vyšší.

Podle Emlera se i střední školství v kraji bude muset přizpůsobit měnícím se požadavkům trhu práce a poklesu počtu studentů. "Chceme ředitelům škol doporučovat, které obory by byly vhodné omezit. Týká se to například gymnázií, ekonomických lyceí a podobně, což jsou obory, o které je sice velký zájem, ale absolventi nemají po studiu příliš uplatnění" uvedl Emler.

V Chebu přijmou jen 30 místo 60 gymnazistů

Na základě doporučení kraje tak například chebské gymnázium sníží letos počet žáků nabíraných do čtyřletého gymnázia na 30 místo 60, chebská Integrovaná střední škola neotevře letos agropodnikání a Integrovaná střední škola technická a ekonomická v Sokolově neotevře obor truhlář, protože stejný obor nabízí i Střední živnostenská škola a při malém počtu zájemců by si obory zbytečně konkurovaly.

I když jde z kraje jen o doporučení, podle Emlera se ředitelům může stát, že otevřou obor a nebudou mít dostatek žáků, což se pak projeví v poklesu příjmů od státu.

Podobný pokles počtu žáků zaznamenaly i základní školy v kraji, v nichž ročně ubylo asi tisíc dětí. V letošním školním roce je na základních školách v kraji 23.716 žáků, vyplývá z údajů krajského úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám