Hlavní obsah

Newyorská univerzita v Abú Zabí nechce, aby ji stavěli otroci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

Newyorská univerzita (NYU) stanovila přísné pracovní normy pro dělníky, kteří budou v Abú Zabí stavět její kampus. Chce se vyhnout tomu, aby na stavbě panovaly podmínky známé ze stavenišť ve Spojených arabských emirátech. V mnoha případech se podobají spíš nucený pracem, napsala agentura Reuters.

Článek

Stavba kampusu bude zahájena letos. Zástupci NYU se dohodli s představiteli vlády SAE, že firmy omezí pracovní dobu, ponechají dělníkům cestovní doklady a uhradí náborové výdaje, které v jiných případech v SAE platí dělníci sami.

Emiráty mají pověst špatného zaměstnavatele. Běžné jsou dlouhé přesčasy, dělníci se často zadluží, protože musí ještě před nástupem do práce zaplatit náborové příspěvky. Zaměstnavatelé jim zabavují pasy, takže cizinci nemohou odjet domů.

Emiráty mají přes čtyři milióny obyvatel, ale většina jsou cizinci. K výstavbě tamních luxusních areálů jsou najímáni cizí dělníci, většinou z Indického subkontinentu. Úřady tvrdí, že se pokoušejí podmínky těchto lidí zlepšit, ale zaměstnavatelé dostali ke sladění se s přísnějšími pracovními normami pětiletou lhůtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám