Hlavní obsah

Akademie věd nabízí stáže pro středoškoláky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Akademie věd (AV) nabízí odborné stáže pro středoškoláky. Chce tak podchytit mimořádné talenty a zvýšit zájem mladých lidí o přírodovědné a technické obory.

Článek

Projekt Otevřená věda financuje Evropská unie, dvouletého bádání se bude moci zúčastnit 150 mimopražských studentů. Podle Květy Stejskalové z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského chtějí tímto způsobem také popularizovat vědu širší veřejnosti.

Zbývá 54 volných míst

V prvním, již ukončeném kole přihlašování vybrali vědci téměř 100 studentů, do konce března nabízí akademie ještě 54 volných míst. Nadaní žáci si mohli vybrat z 230 témat z lékařství, biologie, matematiky nebo informatiky. První stáže odstartovaly v lednu tohoto roku, za svými školiteli budou mladí badatelé dojíždět dva roky. Třeba studentka Alžběta Rejšková z Biskupského gymnázia ve Žďáru nad Sázavou bude zkoumat látky obsažené v lidském dechu, v budoucnu by totiž ráda studovala medicínu.

"Smysl těchto stáží spatřuji především v tom, že umožňují talentovaným zájemcům zdokonalovat se v oboru, který je zajímá a ve kterém by mohli spatřovat svou profesní budoucnost," uvedla Stejskalová. Projekt Otevřená věda pořádá akademie od roku 2005, vědci a zároveň školitelé s ním prý mají dobré zkušenosti. "V ústavu tak mimo jiné vyrostla řada mladých kolegů schopných poutavě a zajímavě popularizovat vědu laické veřejnosti," sdělila Stejskalová.

Projekt za 19 miliónů

Projekt stál 19 miliónů, peníze půjdou hlavně na platy školitelů. Studenti se vybírají na základě motivačních dopisů, největší zájem je prý o témata z oblasti biologie, matematiky a informatiky. Studenti pak jednou nebo dvakrát měsíčně dojíždějí na pracoviště a ústavy, kde bádají. Celkem se zapojilo 15 ústavů AV a šest vysokých škol. Organizátoři si také pochvalují, že zhruba polovina přihlášených jsou děvčata. Žen je totiž ve vědě, speciálně v technických a přírodovědných oborech, málo.

Nejlepší výsledky vědeckých stáží budou představeny na dvou studentských vědeckých konferencích, které budou simulovat skutečný vědecký kongres. Mladí badatelé také budou moci publikovat své práce v odborných časopisech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám