Hlavní obsah

Čeští vědci budou analyzovat kosmickou plazmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští vědci začnou v únoru analyzovat data ze satelitu Proba-2, který Evropská kosmická agentura (ESA) poslala na oběžnou dráhu Země loni v listopadu. Družice nese přístroj české provenience, který má zkoumat plazmu.

Článek

"K dnešnímu datu naměřil více než 15 000 datových vzorků. Soustavná vědecká operační fáze projektu bude zahájena na počátku února, jakmile bude ukončena celá testovací fáze družice," informoval Leoš Kopecký z Astronomického ústavu Akademie věd.

Detailně budou vědci zpracovávat data a dál přístroje pro účely budoucích kosmických projektů vyvíjet ve vesmírném centru v Ondřejově. Přístroj se má pokusit nalézt souvislosti mezi změnami plazmatu a náhlými změnami takzvaného kosmického počasí. Úplná znalost ionosférického prostředí není podle Kopeckého důležitá jen z čistě vědeckého hlediska. Intenzivní sluneční činnost způsobuje masivní geomagnetické bouře a představuje riziko poškození komunikačních a navigačních družicových systémů, pozemních elektrických rozvodných sítí a potrubí.

Češi se budou podílet i na další v sérii technologických misí ESA Proba-3, jejímž hlavním úkolem bude demonstrace možností synchronního letu více družic ve formaci. Proba-3 je tvořena dvěma nezávislými družicemi schopnými precizní spolupráce, vzdáleny od sebe budou 150 metrů. Obě družice budou neustále orientovány na Slunce, celý systém tak bude simulovat úplné sluneční zatmění, jak je známo z pozemních podmínek. Toto "kosmické zatmění" ale nebude trvat jen pár minut, ale bude možné jej sledovat prakticky trvale.

Speciální dalekohled sestavený pro projekt Proda-3 bude mít celou sérii speciálních filtrů pro pozorování sluneční koróny. Na jeho vývoji se budou podílet čeští vědci a firmy. Předpokládaný start satelitu je v roce 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám