Hlavní obsah

V Kladně letos vybudují dvě nové mateřské školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

V Kladně letos přibudou dvě nové mateřské školy, díky nimž se celková kapacita těchto zařízení ve městě navýší o 125 míst. Jedna vznikne v bývalé administrativní budově na Rosenbaumově náměstí a druhá v ulici Jaroslava Foglara, v prostorách, kde již školka jednou sídlila.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Kladenské mateřské školy letos přijmou 630 dětí, celkově je navštěvuje kolem 2000 dětí, řekl primátor Dan Jiránek (ODS). Zápisy se letos v Kladně konají 4. a 5. března.

V největším středočeském městě je 13 samostatných školek, dalších devět jich funguje při základních školách. Kromě obyvatel Kladna má zájem o umístění svých dětí do těchto zařízení i řada lidí z okolních obcí. Podle Jiránka je přetlak stále veliký a daří se uspokojit 88 procent žadatelů.

V ulici Jaroslava Foglara v Kročehlavech vznikne zařízení s kapacitou 75 míst, padesátka dětí bude chodit na Rosenbaumovo náměstí v Dubí. Původně tam sice měla vzniknout miniškolka, kterou by provozovala nezisková organizace, radnice ale dostala výpověď z nájmu ve Vrapicích. Tamní školka pro 20 dětí tak končí. "Školka se tudíž přesune z Vrapic do Dubí, ale její kapacita se více než zdvojnásobí," dodal primátor.

Přednost mají děti s odkladem školní docházky

Přednostní právo na umístění do kladenských mateřských škol mají děti s odkladem školní docházky a ty, jež v následujícím školním roce nastoupí do základní školy. Přednost mají i děti samoživitelek či rodičů, kteří oba studují či pracují na plný úvazek. Rozhodující může být i to, zda už má malý žadatel ve školce svého staršího sourozence.

Město letos zařadilo do přijímacích kritérií také podmínku, že dítě musí mít v době zápisu minimálně rok trvalý pobyt v Kladně. Přiměla ho k tomu zkušenost z minulých zápisů, kdy řada rodičů svým dětem na poslední chvíli účelově měnila bydliště. "Během posledních 14 dnů před zápisem se k trvalému pobytu v Kladně přihlásilo asi 50 dětí z okolních obcí," uvedl Jiránek.

Problémy s nedostatečnou kapacitou školek mají ve středních Čechách zejména obce, které leží blíž k Praze. [celá zpráva] V okolí hlavního města se masivně staví, za překotnou bytovou výstavbou však pokulhává infrastruktura a občanská vybavenost. Získávat dotace na rozšiřování školek je přitom podle starostů obtížné. Žadatelů je hodně a jejich projekty jsou finančně nákladné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám