Hlavní obsah

Silikonové implantáty mohou sbírat energii z dýchání a nabít mobil

Novinky, pst

Aby se člověk změnil na baterii, není nutné zotročení lidstva Matrixem jako ve slavném filmu. Výzkumný tým vedený Michaelem McAlpinem vyvinul silikonovou fólii, která dokáže sbírat energii i z pohybů lidského těla, i z těch nejmenších a opakovaných, jako je dýchání.

Článek

Takto získanou energii podle zprávy zveřejněné na stránkách Princeton University budou moci její výrobci využít k dobíjení mobilních telefonů, kardiostimulátorů nebo jiných elektronických přístrojů. Nicméně využití bude zřejmě mnohem širší protože financování projektu zaštítil koordinační orgán amerických tajných služeb.

Prototyp silikonové fólie vytvořili američtí vědci z uhlíkových nano-pásků zakomponovaných do silikonových plátů. S tím, jak se taková fólie vlivem pohybu napíná a smršťuje, se díky silikonové fólii přeměňuje mechanická energie na elektrickou. Využití tohoto efektu u implantátu v oblasti plic, by například odstranilo potřebu vyměňovat chirurgicky baterie kardiostimulátorů.

Karbonové nano-pásky z materiálu PZT vytvářejí elektrické napětí na základě piezoelektrického efektu, stačí, když jsou mechanicky namáhány - stlačovány, nebo natahovány, podle typu pohybu. PZT dokáže až 80 procent mechanické energie převést na elektrickou a je tak velmi efektivní.

Technologie je podle svých objevitelů poměrně jednoduchá a navíc je možné modulovat množství energie, které je potřeba ke zvolenému účelu. Folie bude možné produkovat v různých tvarech a velikostech. Silikon je navíc prověřený materiál, který lidské tělo neodmítá, což prokazuje vzkvétající plastická chirurgie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám