Hlavní obsah

Na školy bez bariér můžete přispět prostřednictvím králíků z klobouku

Zakoupením trojrozměrné pohlednice Konta Bariéry s kresbou Boba a Bobka, "králíků z klobouku" od kreslíře Vladimíra Jiránka, lze přispět na bezbariérové úpravy škol v České republice.

Článek

"Pohlednice jsou od února letošního roku do konce ledna 2011 k dostání za 20 korun na pobočkách České pošty," informovala ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků.

Konto Bariéry je stěžejním projektem Nadace Charty 77. Pohlednice Konta Bariéry jsou podle Jirků u veřejnosti známé a oblíbené, jejich prodej rok od roku roste. Od roku 1996 do konce loňského roku přesáhl příjem z jejich prodeje hranici šestnácti milionů korun. Podstatná část této částky již byla věnována na bezbariérové úpravy 158 škol v České republice.

Každé škole, která odstraňuje bariéry, přispívá nadace až částkou 200.000 korun. Stačí jen požádat a mít alespoň jednoho handicapovaného žáka. "Máme rádi, když jsou ty handicapované děti integrované v normálních základních školách, tak to má být," řekla Jirků.

V průběhu uplynulých 15 let vydalo Konto Bariéry s pomocí svých sponzorů celkem 21 pohlednic. Jejich autory byli například Josef Lada, Jiří Trnka, Adolf Born, Vlastimil Zábranský, Jiří Slíva, Jiří Anderle, Emma Srncová, Barbara Issa Wagnerová a Naděžda Kotrčová. "Koho oslovíme, ten nám nikdy neřekne ne," dodala ředitelka.

Autor pohlednice s Bobem a Bobkem Vladimír Jiránek je český karikaturista, ilustrátor, kreslíř, scenárista a režisér animovaných filmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám