Hlavní obsah

Školáci dnes mají pololetní volno, někteří pak i jarní prázdniny

ČTK, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žáci základních, středních a speciálních škol dnes mají pololetní volno. Dětem z některých částí republiky pak na to od pondělí navazuje týden jarních prázdnin. Školáci se mohou těšit na vydatné sněžení, připraveny jsou pro ně také nejrůznější zábavní programy například v zoologických zahradách.

Článek

Děti si užívají volno po necelém měsíci, do škol totiž po vánočních prázdninách nastoupily 4. ledna. Od února navíc začínají týdenní jarní prázdniny dětem z Kroměříže, Uherského Hradiště, Vsetína, Zlína, Prahy-východ, Prahy-západ, Mělníka, Rakovníka, Plzně, Hradce Králové, Teplic a Nového Jičína. Celý cyklus jarních prázdnin končí 14. března. Další volno čeká děti ve čtvrtek a pátek 1. a 2.dubna, jsou totiž velikonoční prázdniny.

Před dalším pololetím ve škole si mohou děti odpočinout třeba na horách, většina horských středisek nyní hlásí výborné podmínky pro lyžování. Sněžit by však dnes a v sobotu mělo i v nížinách.

Pilní žáci a studenti budou moci na mnoha místech v Česku navštívit zoologické zahrady zdarma, musí se však prokázat dobrými známkami. Zdarma nebo za snížené vstupné se také mohou děti o prodlouženém víkendu dostat do většinu pražských muzeí a památek. V rámci akce Ledová Praha se jim otevře třeba Pražský hrad, Národní muzeum nebo mořský svět.

Jednou z dalších možností, jak využít volný čas, je návštěva čerstvě otevřené expozice Muzea spotřebičů, kterou si do 5. dubna mohou zdarma po celých 24 hodin prohlédnout zájemci v prostorách Terminálu 2 pražského letiště Ruzyně.

"Rádi bychom výstavu udělali putovní a představili i v dalších veřejných prostorách, například v Brně," řekl Jan Vrba, jednatel společnosti ASEKOL, která organizuje sběr a recyklaci elektroodpadu.Právě ze sběrných dvorů, kam lidé odkládají vysloužilé elektrozařízení, také stovka exponátů pochází.

Jsou mezi nimi rarity jako například předchůdce dnešních solárií, takzvané horské slunce, z roku 1935 nebo mechanický gramofon His master's voice. Myšlenka vzniku Muzea spotřebičů vzešla ze soutěže pro obecní sběrné dvory O nejstarší sebraný elektrospotřebič. Vítězem se stala kinopromítačka s pohonem na elektromotorek z roku 1900, která je také součástí expozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám