Hlavní obsah

Ozónová díra mizí, ale není to tak úplně dobrá zpráva

Novinky, pst

Ozónové díry byly jedním ze symbolů škodlivých následků průmyslových emisí. Především nad Antarktidou byla oslabena atmosferická vrstva, která chrání povrch před vražedným UV zářením. Nyní se ozónová díra nad jižním pólem zaceluje a nová analýza Vědeckého výboru pro antarktický výzkum (SCAR) varuje, že to zesílí globální oteplování.

Článek

Objevení ohromné ozónové díry nad Antarktidou vedlo v 80. letech k urychlenému uzavření mezinárodních dohod o omezení ve sprejích a ledničkách užívaných freónů a dalších látek, které byly označeny za hlavní viníky likvidace ozónové vrstvy.

Nicméně nad Antarktidou ohromná ozónová díra přispívala k ochlazování kontinentu. Zvýšená sluneční radiace totiž zesilovala vzdušné proudy, které ochlazovaly východní, ledem silněji pokrytou část Antarktidy. To údajně brzdilo i tání ledovců.

Zacelení ozónové díry tak může podle vědců vést k oteplení Antarktidy, rychlejšímu tání a následně i k zvyšování hladiny moří. Podle SCAR by se mohla hladina moří zvýšit proti původním odhadům o více než 1,4 metru.

Smlouva o omezení freónů byla dosud dávána za příklad správného postupu mezinárodního společenství v zájmu ochrany životního prostředí. Z dnešního pohledu se může zdát, že vyřešení jednoho problému vedlo k prohloubení problémů jiných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám