Hlavní obsah

ČLK chce převzít od státu postgraduální vzdělávání mladých lékařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká lékařská komora (ČLK) chce převzít vzdělávání mladých lékařů, kteří se po studiu na lékařské fakultě připravují ve zvoleném oboru na atestaci. Podle ČLK se komory starají o vzdělávání lékařů v polovině zemí EU.

Článek

Podle prezidenta komory Milana Kubka stát organizuje vzdělávání špatně, takže loni ze 780 absolventů odešlo 60 za prací a vzděláváním do ciziny.

Ministerstvo však považuje stáže v cizině za přínos pro české pacienty. Vzdělávání hodlá předat univerzitám, ČLK k tomu podle něj nemá zázemí ani zkušenosti. Řeší prý už praktické kroky k tomu, aby letošní absolventi byli zařazeni do nového systému. Akademická obec to prý vítá, protože to umožní optimálně nastavit a propojit vysokoškolské a specializační vzdělání.

Za nesmysl považuje Kubek i to, že lékaři musejí první dva roky po škole absolvovat jeden z deseti "kmenů", které ale ne vždy zahrnou jejich budoucí obor. Mají pak nastoupit v oboru, kde nezískali praxi. Kubek kritizuje i systém rezidenčních míst, prý není podporou lékařů, ale jejich zaměstnavatelů. Lékaři nemohou odejít, protože by neměli na drahé kurzy.

Podle ministerstva se ceny kurzů odvíjejí od nákladů na přednášející, což jsou členové ČLK, jejich požadavky by tedy měla řešit ČLK. Stát dá letos na vzdělávání lékařů půl miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám