Hlavní obsah

Šenovská sklářská škola má šanci přežít, musí ale sehnat peníze

Liberec

Liberecký kraj dal šanci Střední uměleckoprůmyslové škole v Kamenickém Šenově, aby do 30. září získala peníze a nemusela se na jaře sloučit se sklářskou školou v Novém Boru. Liberecký kraj však neposkytne šenovské škole žádné mimořádné dotace na platy pedagogů jako v minulých dvou letech. Novinářům to řekl náměstek hejtmana Radek Cikl (ČSSD).

Článek

Podle ředitele Františka Janáka se ale šenovská škola bez krajského příspěvku na platy učitelů dostane do problémů. "Připravujeme projekty, díky nimž bychom získali peníze i z jiných zdrojů než ze státního a z krajského rozpočtu. Potřebujeme ale více času, abychom s nimi uspěli," uvedl Janák.

Nejstarší sklářská škola se potýká s nedostatkem studentů a měla administrativně skončit skončit už 1. dubna. Učilo by se v ní ovšem až do 30. června a do Nového Boru by studenti přešli až v září.

Škola je naplněna ze 40 %

Šenovská škola je nyní naplněna ze 40 procent, navštěvuje ji zhruba 70 studentů. Cikl prohlásil, že v příštím roce klesne počet žáků pravděpodobně pod 60. "Pokud bychom chtěli školu zachovat, mimořádná dotace na platy učitelů by se přiblížila ke třem milionům korun. Něco takového není kvůli napjatému rozpočtu možné," dodal Cikl. Náměstek hejtmana konstatoval, že o pomoci škole mluvil hlavně zástupce Mezinárodní sklářské aliance, o nic konkrétního ale nešlo. "Navzdory vágním příslibům jsme poskytli škole šanci, ať ukáže, co umí," konstatoval Cikl.

V září se vyjasní, kolik nových studentů do Kamenického Šenova nastoupí a kolik peněz na ně škola obdrží ze státního rozpočtu. Dosud se jich hlásí 11. "Loni jsme měli na platy pro učitele přibližně 8,8 milionu korun. Letos ještě nevíme, s jak velkou částkou můžeme počítat. Vše závisí na počtu studentů, kteří k nám nastoupí v září," podotkl Janák. Kraj pošle letos škole na provoz necelé tři miliony korun. Loni si sama přivydělala asi milion korun - například stážemi pro zahraniční studenty, službami a prodejem žákovských prací.

Spoléhají na příspěvky sklářských firem

"Přejeme si, aby škola zůstala státní. Spoléháme ale i na příspěvky velkých sklářských firem, na podporu města Kamenický Šenov nebo na platby od zahraničních studentů. Budeme se ucházet také o dotace Evropské unie na vzdělávání," řekl Janák.

Kdyby se obě školy sloučily, kraj by nabídl všem pedagogům z Kamenického Šenova místa v Novém Boru. Ředitel z Kamenického Šenova by v Novém Boru pracoval jako zástupce ředitelky pro umělecké obory.

Sloučení větší střední školy v Novém Boru se školou v Kamenickém Šenově mělo schvalovat krajské zastupitelstvo už v úterý. Hejtman Stanislav Eichler (ČSSD) odmítl dohady, podle nichž vedení kraje odložilo rozhodnutí o osudu šenovské školy kvůli blížícím se parlamentním volbám. Objevily se spekulace, že zánik světově proslulé školy z roku 1856 by ubral ČSSD hlasy. "Naším důvodem byla komunikace s občany," vysvětlil hejtman.

Loni nastoupilo do krajských středních škol v Libereckém kraji téměř 21.000 žáků, letos zhruba 19.000 a v roce 2011 jich bude přibližně 16.000. Podle Cikla budou počty studentů klesat až do roku 2020 a kraj se nevyhne rušení dalších svých středních škol. Nyní mu jich patří 38.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám