Hlavní obsah

Česko má své první mistry ve hře pexeso

– Frýdek-Místek

Své republikové mistry má od soboty dětská hra pexeso. První oficiální Mistrovství České republiky v pexesu uspořádal ve Frýdku-Místku Turistický oddíl mládeže KAM a tamní Středisko volného času Klíč.

Článek

"Ještě nikdo nic podobného nepořádal. Protože pexeso často hrajeme na našich schůzkách, rozhodli jsme se mistrovství připravit," vysvětlil vedoucí oddílu Jiří Šnapka.

"Hraju pexeso docela často a moc mě baví. I když hrajeme i současné modernější hry, k pexesu se ráda vracím," svěřila se dvanáctiletá Ivana Neusserová, která skončila v jedné ze tří soutěžních kategorií na druhém místě. Přiznala, že výsledek mohl být i lepší. "Vůbec jsem netrénovala. Vlastně jsem ani nepočítala s tím, že postoupím do finále. Chtěla jsem si jen zahrát," řekla.

V její kategorii do 12 let našla přemožitele jen v Radimovi Volném z Raškovic. Ten prošel turnajem s maximálním bodovým ziskem a ani jednou neprohrál. V kategorii do deseti let zvítězila Dominika Čechová z Českého Těšína. Mezi nejstaršími v kategorii 16 a starší dominovala Petra Zapletalová z Mohelnice.

S dětmi soutěžili i dospělí

Letošní zkušební ročník překvapil především zájmem hráčů. Celkem se do turnaje zapojilo sedm desítek milovníků této tradiční paměťové hry. Kromě dětí bylo mezi soutěžícími i hodně dospělých. Nejstaršímu účastníkovi bylo přes 30 let.

"Oslovili jsme školy a mládežnické organizace v Moravskoslezském, Olomouckém, Zlínském a Jihomoravském kraji. Ty si mohly uspořádat svá základní kola a vyslat do finále své zástupce," vysvětlil princip mistrovství pořadatel. Dodal, že příští rok by už základní kola měla pokrýt území celého Česka.

O osud hry nemá v konkurenci moderních deskových a stolních her obavy. "Pexeso je oproti jiným podobným hrám jednoduché. Stačí jen otáčet a pamatovat si. Hrál jsem ho já jako dítě a dnešní děti jej hrají také. Zůstane tady i pro další generaci," míní Šnapka s tím, že popularizaci pexesa pomůže i jeho pravidelné mistrovství.

Hra vychází ze staré japonské hry, při které se používaly různě vymalované lastury a škeble. Samotné slovo pexeso má český původ. Výtvarník Miloš Nesvadba byl autorem první české sady, které začal říkat Pekseso. Slovo složil z prvních písmen soutěže Pekelně se soustřeď. Později se jen hlásky ks nahradily písmenem x.

Reklama

Výběr článků

Načítám