Hlavní obsah

Rakovník se soudí s firmou kvůli školní tělocvičně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovník

Rakovnická radnice se soudí s firmou, která ve městě v minulosti vybudovala tělocvičnu 1. základní školy. Chce ji přimět k zaplacení smluvní pokuty za zpoždění stavby a nedodělky v celkové výši 981 000 korun.

Článek

Firma se naopak soudně domáhá uhrazení nedoplatku za provedené práce ve výši 3,7 miliónu korun. V případu se navíc nově objevila další žaloba, a to na město a subdodavatele, řekl starosta Zdeněk Nejdl (ODS).

Společnost K+K Dřevostavby podle starosty tvrdí, že se město bezdůvodně obohatilo. "Prý nám postavili něco lepšího, než jsme jim zaplatili. Aby toho nebylo málo, tak teď podali další žalobu na město a současně na firmu Světelský, která je prý poškodila tím, že pozdě postavila základy. Tím se dostali do druhotné platební neschopnosti, stavba se zdržela a oni byli od nás sankcionováni," popsal případ starosta. Firma v poslední žalobě, kterou se má zabývat Krajský soud v Českých Budějovicích, uvádí, že jí vzešla šestimilionová škoda.

Se stavem žalob se podle Nejdla seznámili radní, kteří současně pověřili právníka zastupováním města v případu.

Stavba se protáhla o dva roky

Stavba tělocvičny 1. základní školy začala v roce 2001 a město vyšla zhruba na 20 miliónů korun. Část nákladů pokryla státní dotace. Tělocvična měla být dokončena v roce 2002, nakonec se ale stavba protáhla o další dva roky.

Spor kvůli tělocvičně není zdaleka jediným, který město v současnosti vede. Ve středu skončila pře s vlastníky bytového domu Na Sekyře, kteří se domáhali opravy střechy. Okresní soud rozhodl, že město nemusí na domě, který byl dříve v jeho vlastnictví, požadované opravy provádět. Majitelé bytů se ale ještě mohou proti rozsudku odvolat.

Radnice se také soudí s bývalým provozovatelem radničního sklípku, který odstoupil od smlouvy a nyní podle Nejdla požaduje vrácení neobydlené investice do toho zařízení. K Nejvyššímu soudu se již podle starosty dostal spor mezi rakovnickou radnicí a skupinou občanů kvůli hluku skateboardového hřiště, u okresního soudu má brzy začít soud kvůli údajnému šikanování úřednice z odboru dopravy.

Rakovnický opoziční zastupitel a hejtmanův náměstek Marcel Chládek (ČSSD) v minulosti radnici kritizoval, že vede příliš soudních sporů a skoro každý prohrává. Nejdl ale oponuje, že město spory většinou nevyvolává, ale jen se brání proti žalobám, které na ně druzí podávají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám