Hlavní obsah

Novou zbraní mohou policisté auto ochromit jedinou ranou

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilové honičky jsou v poměrně časté nejen na amerických silnicích. Vysokou rychlostí ohrožuje pronásledovaný i policisté ostatní účastníky provozu a proto je jakýkoli způsob, jak bezpečně zastavit podezřelý automobil, vítaný. Jedna kanadská společnost vyvíjí přenosnou zbraň, která to zvládne elektromagnetickým pulsem (EMP).

Článek

Podle časopisu Flight International je systém společnosti Eureka Aerospace schopný ochromit na vzdálenost 200 metrů veškerou elektroniku, která je dnes do aut běžně namontována a provoz aut se bez ní neobejde. Zatím zabírá větší kufr a váží 25 kilogramů. V bezpečí jsou před ní jen auta vyráběná (v USA) před rokem 1970.

O podobné zařízení má také zájem americká armáda, která má problém s hrozbou, že jakékoli blížící se auto v Iráku nebo Afghánistánu může být naplněno výbušninou. Proto hledá možnosti, jak zastavit auta přibližující se například k silniční hlídce bezpečným způsobem, jiným než kulometnou dávkou, která v několika případech zkosila nepozorné civilisty.

Armáda vyvíjela EMP zbraně s ničivým účinkem, ale neškodná verze by se jí hodila. Policie by pak pro své účely uvítala, kdyby se podařilo EMO blokátor aut zmenšit do rozměrů pistole kvůli snazší manipulaci.

Nicméně zpráva v časopise Popular Science se nezmiňuje, jak bude možné zabránit tomu, aby nebyli použitím EMP ohroženi i zcela nevinní motoristé. Jiným slovy, nakolik je puls cílený a jaký je rozptyl jeho účinnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám