Hlavní obsah

Děkani chtějí povinnou maturitu z matematiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děkani vysokých škol chtějí, aby maturita z matematiky byla povinná. Do budoucna by totiž mohla jednotná zkouška ze středních škol sloužit i jako vstupenka na univerzity.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně školství Miroslava Kopicová

Článek

Po včerejším jednání s děkany to oznámila ministryně Miroslava Kopicová. Rozhodně to prý ale nebude v prvním roce fungování státních maturit. Ty by měly začít příští rok na jaře.

"Děkani podporují (státní) maturitu. Oni také vnímají, že je třeba, aby proces vzdělávání na středních školách byl daleko kvalitnější, než jak je, že je nezbytné, aby maturita měla nějakou výpovědní hodnotu," uvedla šéfka českého školství. Podle údajů ministerstva prý navíc úspěšnost u maturit úzce souvisí se studijními předpoklady žáka. To se bude ale ještě ověřovat v rámci maturitní generálky, která je plánována na říjen.

Zejména děkany technických, ekonomických a přírodovědných vysokých škol prý ale trápí, jak malou pozornost věnují střední školy výuce matematiky. Kromě počtů totiž tento předmět zahrnuje třeba i logiku a logické uvažování, se kterým mají české děti i podle mezinárodních průzkumů čím dál větší problémy. Děkani si proto přejí, aby byla maturita z matematiky v budoucnu povinná, vřele by to doporučovala i Kopicová.

Změna zatím nehrozí

Zatím to ale nehrozí. V příštím školním roce čeká studenty povinná maturitní zkouška jen z českého jazyka a výběr mezi zkouškou z cizího jazyka a matematikou. Ředitel školy však bude moci nařídit, aby v rámci takzvaných profilových části maturity museli jeho studenti skládat zkoušku dospělosti také z matematiky.

"Nikdo neočekává, že by snad okamžitě byla maturita uznávaná jako vstupenka na vysokou školu v prvním roce. Myslím si, že některé školy, které jsou prestižní, budou samozřejmě i do budoucna dělat svá přijímací řízení, ale přeci jenom minimálně jako významný doplňkový parametr ta maturita bude asi fungovat," dodala ministryně.

Státní maturity měly původně začít v roce 2008, poté v roce 2010, kvůli nespokojenosti studentů a celkové nepřipravenosti ale byly odloženy až na příští rok. Na jejich zajištění je v současné době vypsán tendr za 328 milionů korun. V prvním roce by se jich mělo zúčastnit přibližně 107 000 studentů z asi 1300 škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám