Hlavní obsah

V Česku možná začne projekt na podporu četby Bitva knih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice se možná rozeběhne mezinárodní projekt, který chce přimět školáky od osmi do 12 let, aby četli knihy. Projekt s názvem Bitva knih (La bataille des livres) dnes představili v Praze organizátoři jeho prezentace.

Článek

Zda se tuzemská podoba projektu objeví i v Česku, záleží na jednáních s ministerstvem školství. "Projekt se dnes v České republice představil vůbec poprvé, chceme o něm jednat s ministerstvy školství a kultury," řekla Dana Kalinová ze společnosti Svět knihy.

Projekt Bitva knih vznikl v roce 1997 ve Švýcarsku a je založen na týmové práci školní třídy, která ve zhruba půlročním období mezi knižními veletrhy v Bruselu a v Ženevě pracuje s 30 knihami. Jeho součástí jsou kvízy vyžadující od školní mládeže znalosti, které získají četbou nabídnutých knih.

"Přivést mládež ve věku do 12 let k četbě je velmi důležité, starší děti se ke knihám nevrátí, pokud nemají návyky," řekl na dnešní prezentaci Léo Beeckman, ředitel oddělení knih a propagace literatury ministerstva Francouzského společenství Belgie.

Soutěž Bitva knih je určena zejména pro mládež v zemích, kde je jedním z úředních jazyků francouzština. Celkem 60 000 dětí se v současné době zúčastňuje projektu v zemích jako Švýcarsko, Belgie či Kanada. Nechybí ani rozvojové státy jako Burkina Faso nebo Senegal.

"V Belgii se za pět let zvýšil počet tříd, které se projektu účastní, z 22 na loňských 211. Do akce je tak zapojeno přibližně 6000 školáků," sdělil Beeckman. Dodal, že kvíz, který je založen na detailní znalosti knih, rozvíjí čtenářské znalosti a schopnosti. Navíc jde o literární díla současných autorů, kteří se tak mohou zúčastňovat různých besed a workshopů.

V Česku už podporuje malé čtenáře více projektů

Na podporu četby a čtenářství zejména dětí se v Česku koná už několik akcí. Například pod záštitou Svazu českých knihkupců a nakladatelů byla vyhlášena kampaň Rosteme s knihou. Každý rok v březnu se také děti scházejí na nočním předčítání v knihovnách na památku narození známého dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena.

Minulý rok v březnu knihovníci vyhlásili akci na podporu četby a čtenářství Týden čtení. Opustili tak trend, při němž se od 90. let připojovali k akci Březen - měsíc internetu, kdy chtěli tím upozornit na význam nových technologií a na přínos internetu v informační společnosti. Během Týdne čtení se v knihovnách konalo mnoho soutěží, veřejných čtení, čtecích maratonů, literárních programů, autorských čtení či besed se spisovateli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám