Hlavní obsah

Je zima, ale astronomové už připravují letní školu

Zima je v plném proudu a nešetří sněhem. Astronomové už ale připravují v pořadí 52. letní školu astronomie. Je to příležitost pro ty, kdo chtějí slyšet odpovědi na otázky: co jsou hvězdy, jak vznikají a kdy zanikají, z čeho jsou složeny, jak se jmenují, ale i pro zkušenější pozorovatele.

Článek

I letos se bude tato oblíbená akce konat v areálu Hvězdárny v Úpici v Podkrkonoší od 30. července do 15. srpna, uvádí hlavní vedoucí Martin Rybář na webových stránkách České astronomické společnosti (ČAS).

Letní škola či expedice se bude zaměřovat především na pozorování noční i denní oblohy. Skupina vedoucích, zejména studentů vysokých škol přírodovědného směru, připravuje také fyzikální experimenty a přednášky. Kromě klasického pozorování mlhovin, hvězdokup, galaxií, proměnných hvězd, meteorů, planet, planetek i exoplanet dalekohledem, se účastníci naučí experimentovat s astrofotografií, CCD kamerou, astronavigací a pomocí rádiové antény poslouchat aktivitu Slunce.

Zájemci o 16 dní v letní škole by neměli váhat a už nyní napsat na adresu expedice@astronomie.cz. Více informací naleznou také na www.expedice.astronomie.cz. "Do kufru přibalte plavky, nadšení a touhu po dobrodružství," radí pořadatelé těm, kdo se rozhodnou přijet. Slibují, že dalekohled zajistí pro každého účastníka.

Hlavním pořadatelem je Hvězdárna v Úpici, spolupořadateli Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně, společnost Amatérská prohlídka oblohy a Východočeská pobočka ČAS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám