Hlavní obsah

Houstone, máme problém, asi se nám ucpal záchod, hlásí astronauti z ISS

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ucpaný záchod vypadá jako banální záležitost. Jenže tenhle stál 250 miliónů dolarů a je ve vesmíru na palubě Mezinárodní vesmírné stanice. Navíc se stará o recyklaci v těchto sférách vzácné tekutiny vody.

Článek

Přestože systém s velkou pompou uvedený v provoz v roce 2008 byl pečlivě testován, tam nahoře se ucpal a posádku i pozemní kontrolu to zaskočilo. Něco je jinak a systém, který zajišťuje dvě třetiny vody pro stanici tím, že recykluje použitou vodu a hlavně moč, přestal fungovat.

Problémy, ale zřejmě jiného druhu, měli astronauti již loni v létě, kdy vyvěsili na dveře tabulku "Mimo provoz" a chodili si odskočit do "zaparkovaného" raketoplánu.  [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Toaleta na ruském modulu Zvezda, připojeném k ISS.

Kde se vzal přebytečný vápník, který najednou způsobil problémy vesmírné supertoaletě. Inu na zemi zapomněli zohlednit podle všeho odvápňování kostí ve stavu beztíže. Moč má tak mnohem vyšší obsah kalcia, než kolik jí bylo při testech na Zemi. Tato teorie však musí být teprve ověřena.

V mezičase se podle časopisu Popular Science snaží konstruktéři v Marshallově středisku pro vesmírné lety najít řešení. Bez něj se, kromě větší spotřeby vody, budou muset astronauti vrátit k dřívějším způsobům plýtváním s odpadem, protože nejbližší záchod je 220 kilometrů daleko a nejbližší spoj má přiletět až 7. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám