Hlavní obsah

Jak se vaří české pivo? Poznatky shrnuje publikace VŠCHT

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydavatelství Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze připravilo novou učebnici pivovarství. Kolektiv autorů pod vedením profesorky Gabriely Basařové v ní soustředil nejnovější poznatky z výzkumu a zároveň se pokusil pomoci sládkům ve výběru surovin, aby dokázali zachovat specifické vlastnosti českého piva.

Článek

Publikace byla nazvána Teorie a praxe výroby piva a jejími autory jsou Gabriela Basařová, Jan Šavel, Petr Basař a Tomáš Lejsek.

 „Budoucnost českého pivovarství je v zachování tradičních postupů a jejich aplikaci na nejnovější výrobní zařízení,“ je přesvědčena profesorka Basařová. Připomněla, že charakter českého piva tak, jak je dnes známe a jak si v roce 2008 u Evropském komise vydobylo i stejnojmenné chráněné zeměpisné označení, se začal formovat v polovině 19. století.

Do té doby v českých zemích převládala svrchně kvašená piva z pšeničných sladů. Změnu přineslo až založení plzeňského Prazdroje. Jeho ležák si během šesti let získal takovou popularitu, že pšeničná piva z českého trhu prakticky zmizela.

 „Věřím, že tato kniha pomůže k zachování výjimečnosti oboru, který proslavil Čechy po celém světě,“ říká vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Jan Hlaváček. Doposud měli podle něj pivovarníci k dispozici technologické české knihy napsané odborníky, jako byl jeho děd František Hlaváček.

 Učebnice je členěna do 16 kapitol, které provázejí celým procesem výroby piva od surovin, pivovarských kvasinek, technologie výroby až po způsoby filtrace, pasterace a stáčení. Je určena nejen studentům vysoké školy, ale také pracovníkům z pivovarské praxe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám