Hlavní obsah

Odborník: Dítě u zápisu musí udržet pozornost a mít slovní zásobu

Dítě musí u zápisu prokázat dostatečnou slovní zásobu, schopnost udržet pozornost a celkovou školní vyzrálost. Podle dětského a školního psychologa Miroslava Hudce naopak není důležité, jestli dítko umí už před nástupem do školy číst a psát.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Zápisy do prvních tříd začínají v pátek, kvůli nedostatečné připravenosti na školní docházku si podá žádost o odklad každoročně zhruba pětina rodičů. Naopak mimořádně nadané děti mohou od letoška nastoupit do školy už v pěti letech. Podle odborníků je však tato možnost určená jen pro opravdu výjimečné děti.

První signál, jak poznat vyspělost dítěte, je podle Hudce takzvaná první vytáhlost. To znamená, že zatímco postava malých dětí je baculatá a formovaná hlavně tukem, školáci už by měli být spíš "samá ruka, samá noha".

Nejen fyzická, ale i psychická zralost

Nejdůležitější je však zralost psychická. "Velký problém je, když třeba přijde dítě, které je hrozně šikovné, ale po deseti patnácti minutách už je unavené a vzdychá... Pak to znamená, že tohleto dítě, ačkoliv je třeba šikovné, tak vinou té pracovní nezralosti není schopno ty své docela dobré schopnosti využít," upozornil Hudec.

Předškoláci prý mají také čím dál větší potíže s vyjadřováním a slovní zásobou. Pokud prý budoucí prvňáček neumí správně vyslovit r nebo ř, není to nic vážného. "To dítě by mělo umět přiměřeně věku vyjádřit všechno, co má na mysli. Pokud to tak dobře nedokáže, zas je to dost velký problém," sdělil psycholog.

Počítač ani televize řeč nerozvíjejí

Vady řeči a špatné vyjadřování dnešních dětí prý mohou být způsobené tím, že už odmala vnímají hlavně očima, ať už prostřednictvím televize nebo počítače. Řečové schopnosti se proto u nich tolik nerozvíjejí, což může později vést k problémům se čtením nebo psaním.

Od letošního roku mohou nově do škol nastupovat i pětileté děti, podle odborníků je však tato možnost určena hlavně pro mimořádné talenty. Výjimečné nadání a inteligence se zpravidla u takového dítěte projevují už od raného věku.

"Jsou to zpravidla děti, které mají strašnou spoustu různých zájmů," vysvětlil Hudec. Například místo pohádek chtějí číst encyklopedie a jsou extrémně zvídavé. Rodiče takových dětí musejí přinést k zápisu i doporučení pedagogicko-psychologické poradny. Ostatním stačí rodný list dítěte a občanský průkaz.

Podle prognóz Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV) nastoupí v září do prvních tříd asi 97 000 dětí, což je asi o 3500 víc než v tomto školním roce. Termíny zápisu si určuje každá škola sama, musí je však zorganizovat mezi 15. lednem a 15. únorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám