Hlavní obsah

Polský poslanec chce dětem zakázat ve škole pamlsky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Čokoládové tyčinky, bramborové lupínky nebo slazené limonády by podle poslance polské opoziční konzervativní strany Právo a spravedlnost Waldemara Andzela měly zmizet z bufetů v polských školách. Navrhuje dokonce, aby si děti vůbec nesměly do školy nosit nezdravé svačiny.

Foto: S-archiv, Právo

Polský poslanec chce dětem zakázat ve škole pamlsky, program Ovoce do škol se ale v zemi zatím příliš neosvědčil

Článek

"Myslím si, že děti, které ve škole pracují duševně, potřebují náležitou výživu," řekl Andzel v televizi TVP. "Musíme se postarat o to, aby se některé výrobky ve školních bufetech neprodávaly," dodal. Podle něho by bufety místo limonád a cukrovinek měly školákům nabízet spíše sendviče za rozumnou cenu a školy by měly začít s kampaní propagující zdravou výživu. Se svými návrhy se obrátil na ministerstvo školství, na odpověď stále čeká.

Levice: zákaz je příliš

Levicový poslanec Bartosz Arlukowicz, který je členem parlamentního zdravotního výboru, si myslí, že Andzelův nápad týkající se nabídky školních bufetů stojí za úvahu. Nicméně zakázat dětem nosit si do školy nezdravé jídlo by podle něho bylo příliš.

"Pan poslanec Andzel je v Sejmu rekordmanem, nápady jen hýří," poznamenal Arlukowicz na adresu svého kolegy. "Se znepokojením čekám na jeho další návrhy, bojím se, co dalšího nám zakáže," podotkl. Loni v listopadu Andzel navrhl, aby provozovatelé solárií registrovali svoje zákazníky a vyvěsili v nich cedulky varující před negativními dopady opalování.

Ovoce nemá kdo dodávat

Snaha vylepšit jídelníček školáků není ničím novým. Usiluje o to i Evropská unie s programem Ovoce do škol, v rámci kterého mají děti ve školách dostávat na svačinu zdarma ovoce a zeleninu. Platí za ně Brusel a vlády jednotlivých členských států.

V Polsku se program zatím příliš neosvědčil. Školy o zdravé svačiny sice zájem projevily, ale nenašlo se dost dodavatelů. Ovoce a zeleninu musejí čtyřikrát týdně školákům přivážet umyté, nakrájené a zabalené. Za takových podmínek se to malým firmám nevyplácí a ani ty velké se o tyto rozhodně zakázky neperou.

Reklama

Výběr článků

Načítám