Hlavní obsah

Umělé listy se mohou stát novým zdrojem čisté energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Listy rostlin fungují jako malé továrny, které jsou schopné fotosyntézou rozštěpit molekulu vody a získat z ní vodíkový iont. Vědci se dlouho snažili reakci v listech imitovat na molekulární úrovni, aby co nejlevněji získali vodík, jako čisté palivo budoucnosti. Čínští vědci se k cíli dostali jinou cestou - vytvořili umělý list.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle zprávy uveřejněné v časopise NewScientist produkují umělé listy třikrát více energie než dosavadní solární panely, protože jsou schopné zachytit dvojnásobné množství slunečního světla.

Výzkumný ze Šanghaje  nejprve vystavil několik různých listů působení zředěné kyseliny chlorovodíkové a vyšší teplotě, aby mohl zkopírovat do nejmenšího detailu strukturu listu. Rostlinný materiál během procesu nahradil v listech oxid titaničitý, který se používá i při výrobě solárních článků.

Krystaly vytvořily na povrchu zbývající listové struktury vrstvu, která fungovala, jako zesilující čočky, schopné zachytit světlo z jakéhokoliv úhlu. Titanová struktura v umělých listech navíc svým magnetizmem stimulovala štěpení molekul vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám