Hlavní obsah

Dělníci na stavbě egyptských pyramid nebyli otroky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U velkých pyramid v egyptské Gíze byly objeveny hrobky dělníků, kteří je stavěli. Skutečnost, že tyto stavitele Cheopsovy a Chefrénovy pyramidy pohřbili na takovém místě, naznačuje, že nebyli otroky, ale svobodnými lidmi.

Foto: Tarek Mostafa , Reuters

Dělníci na vykopávkách u Chufuovy nebo také Cheopsovy pyramidy

Článek

„Hrobky byly vybudovány vedle královských pyramid, což naznačuje, že tito lidé nebyli vůbec otroci. Kdyby byli bývali otroky, nebylo by možné postavit jejich hrobky vedle hrobek jejich králů,“ uvedl v prohlášení hlavní egyptský archeolog Zahí Havás.

Hrobky byly vystavěny z cihel a bláta před 4500 lety. Naposledy se hrobky dělníků našly v 90. letech.

Nálezy z místa naznačují, že na stavbě pyramid se podílelo zhruba 10 000 dělníků. Pracovali v tříměsíčních rotacích a denně spořádali 21 kusů dobytka a 23 ovcí, které jim posílali chovatelé z delty a Horního Egypta, doplnil Havás. Vzhledem k tomu prý mohli tito chovatelé být zbaveni daňové povinnosti.

Objev hrobek posílil teorie vědců, podle nichž je masivní nasazení otroků na stavbách pyramid mýtem. Argumentují zejména tím, že by stavby nebyly tak precizní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám