Hlavní obsah

Francie bude mít speciální školu pro tajné agenty

Paříž

Mezi francouzskými státními institucemi patrně není žádná, u které by nechtěl současný francouzský prezident Nicolas Sarkozy zanechat nějakou stopu po vlastním zásahu. Dohlíží i na reformu tajných služeb a jeho cílem je založit po vzoru policejní akademie jakousi vysokou školu pro agenty.

Článek

Projekt  přitom vede člověk, který nemá  nic společného s rozvědkami, ale spíše s vysokým školstvím. Půjde o ženu, jejíž jméno hodlá prezidentská kancelář prozradit oficiálně až někdy v příštích dnech, napsal odpoledník Le Monde.

Špióni budou studovat s vojáky

Špionážní akademie by měla sídlit ve zdech ústavu vysokého učení národní obrany na půdě pařížské vojenské vysoké školy. Absolventi budou moci zamířit do některé z šesti institucí, které patří do skupiny tajných služeb a mezi nimiž jsou vojenská a civilní rozvědka a kontrarozvědka a také finanční a celní policie.

Výuku mají také zajišťovat vysoce postavení odborníci jednotlivých služeb, což má jednak přinést finanční úspory, jednak přispět k její racionalizaci. Vyřešena nicméně ještě úplně není otázka financování celého projektu.

Spolužáci odstraní řevnivost mězi službami

Výuka má studentům poskytnout nezbytný základ pro práci v kterékoli službě s možností v rámci kariérního postupu mezi nimi i pendlovat. Akademie má také napomoci budování "společného ducha", který by měl skoncovat s někdy až nezdravou konkurencí mezi jednotlivými složkami tajných služeb.

Ve francouzských tajných službách, jejichž reformu si na úkor premiéra vzal osobně na starost prezident Sarkozy, jenž býval ministrem vnitra, je v současnosti zaměstnáno  11 200 lidí.

Součástí změn je vznik Rady pro národní obranu a bezpečnost se specializovanou odbočkou národní zpravodajskou radou, které analyzují, kontrolují a koordinují činnost služeb. Oběma radám předsedá prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám