Hlavní obsah

Hygienici na Liberecku vybrali loni ve školách pokuty 40 000 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Krajská hygienická stanice (KHS) v Liberci provedla v minulém roce v Libereckém kraji kontrolu hygienických podmínek v 882 školách, školních jídelnách a zařízení pro děti a mládež a za zjištěné nedostatky vybrala na pokutách téměř 40 000 korun.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"V roce 2008 zkontrolovali hygienici 657 škol a rozdali pokuty za bezmála 70 000 korun," řekla mluvčí KHS Zuzana Balašová.

Sedm školních jídelen z Liberecka podle ní dostalo pokutu za prohřešky proti hygieně v posledním čtvrtletí loňského roku. Stanice v tomto období zkontrolovala 195 škol a zařízení pro děti a mládež v kraji, zjistila 17 pochybení a celkově vyměřila pokuty ve výši 9000 korun. V roce 2008 udělila stanice ve stejném období školám jen čtyři pokuty za celkem 7500 korun.

Hygienici se nezaměřili jen na stravovací služby, které představují největší epidemiologické nebezpečí. Ve školách kontrolovali i celkové hygienické podmínky. "Nejčastěji závady byly v provozní hygieně, ve skladování a manipulaci potravin. Nejvyšší pokuta byla 2500 korun za kombinaci všech těchto chyb," poznamenala mluvčí.

Hygienici odhalili i nedostatky v údržbě budov a jejich vybavení. Na jedné z českolipských středních škol například provedli měření umělého osvětlení a zjistili, že není dost intenzivní a nevyhovuje požadavkům. "Škola musí osvětlovací soustavu obnovit," řekla Balašová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám