Hlavní obsah

Největší gymnázium na Plzeňsku získalo největší investici od roku 1914

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Kritický nedostatek prostor pro výuku, s nímž se několik let potýká největší gymnázium v Plzeňském kraji v Plzni na Mikulášském náměstí, vyřeší škola od září. "Díky třicetimiliónové dotaci z evropského programu ROP a příspěvku Plzeňského kraje se studenti budou učit v sedmi moderních multimediálních odborných učebnách," uvedl zástupce ředitele Jan Hosnedl.

Článek

"Děti se minimálně pět let učily všude, i v nevyhovujících prostorách. Nemohli jsme dělit třídy například na jazyky. Od nového školního roku budeme mít znovu odborné učebny, všechny vybavené počítači, dotykovými tabulemi a projekční technikou," dodal Hosnedl.

Jedna učebna bude určena pro výuku dějepisu, zeměpisu a společenských věd, další pro češtinu a třetí poslouží jako výtvarná dílna. Dvě nové třídy budou zaměřeny na informatiku, dvě menší pro výuku angličtiny a matematiky. Vzniknou v půdní vestavbě, jejíž prostory už se zateplují, instalují se tam střešní okna a příčky ze sádrokartonů. Připravené budou včetně zařízení v červnu. Podle Hosnedla jde o největší investici od vzniku známé školní budovy, tedy od roku 1914.

Přes 700 studentů, 60 učitelů

Do školy dochází už zhruba deset let stabilně mezi 750 až 770 studenty, o jejichž vzdělání se stará 60 učitelů. "Evidujeme trvale stejně velký zájem žáků základních škol," uvedl Hosnedl. V posledních letech se nejvíce hlásí na studium všeobecného zaměření a přírodních věd. Gymnázium se tak posouvá od původní silné specializace na matematiku, po níž už v poslední době není mezi novými uchazeči taková poptávka.

"Škola se dlouhodobě potýká s nedostatkem prostor, nové odborné učebny tento problém zásadně řeší," říká Hosnedl. Gymnázium otevře příští rok jednu osmiletou třídu a po dvou šestiletých a čtyřletých třídách v Plzni a jednu v Přešticích na jihu Plzeňska, kde škola loni zřídila svoji pobočku a nyní tam do dvou tříd dochází 40 dětí.

Gymnázium zřizuje Plzeňský kraj. Budova zatím patří městu Plzni, které už se ale letos dohodlo s Plzeňským krajem, že ji od něj odkoupí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám