Hlavní obsah

Záchrana Ježíška, kterou žádají studenti, připadla Ministerstvu kultury ČR

Právo, Petr Kotek

Celý měsíc prosinec vyzývala parta studentů a mladých nadšenců český národ k uvědomění a připomenutí tradičních Vánoc a jejich symbolu Ježíška jakožto jediného dárkonoše v Čechách. Podpory se jim dostalo od více jak 35 000 lidí, kteří se podepsali pod internetovou petici nebo se přidali mezi fanoušky na stránkách Zachraňte Ježíška na Facebooku.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Ilustrační foto

Článek

Před Vánoci se autoři projektu vydali na Úřad Vlády ČR, kde petici s dopisem předali premiérovi Janu Fischerovi. Snažení studentů bylo vyslyšeno, premiér předal petici Ministerstvu kultury, které se jí bude v následujících dnech zabývat.

„Velice nás těší, že pan premiér postoupil petici Ministerstvu kultury, které se bude záchranou Ježíška a českých zvyků a tradic zabývat. Lepší odměnu za naše snažení jsme si nemohli přát,“ komentoval výsledky akce autor projektu Adam Dušek.

„Tohoto výsledku bychom však nedosáhli bez 35 000 lidí, které se k nám v průběhu jednoho měsíce přidávali nejen z České republiky, ale i z většiny zemí v Evropě, ze Spojených států, Kanady a Austrálie,“ dodal Dušek.

Sbírka pomůže dětem z onkologie

Součástí letošní akce byla i sbírka, jejíž výtěžek bude předán dětem z brněnské onkologie. Do konce roku přispělo 585 dárců celkovou částkou 28 234 korun. Suma bude využita na zakoupení flexibilního transportního monitoru vitálních funkcí, určeného pro jednotky intenzívní péče, transport, emergency a dospávací pokoje.

Projekt Zachraňte Ježíška vznikl na podporu českých tradičních Vánoc, které se pomalu vytrácejí z našich životů. Podle organizátorů boj s americkými vlivy v naší kultuře letos dopadl na výbornou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám