Hlavní obsah

Čeští vědci zahájí v Antarktidě čtvrtou výzkumnou sezónu

Právo, ťas

Do Antarktidy odcestovala hned začátkem nového roku patnáctičlenná expedice českých vědců. Čtvrtou sezónu budou pokračovat ve zkoumání antarktických ekosystémů na Mendelově polární stanici, jejímž zřizovatelem je brněnská Masarykova univerzita.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Expedice potrvá dva měsíce," uvedlas mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Stanice se nachází na Ostrově Jamese Rosse nedaleko Antarktického poloostrova. Vědci v této lokalitě zkoumají takzvané antarktické oázy.

Oázy jsou místa, z nichž ustoupil ledovec a na kterých vzniká první život v podobě nižších rostlin - řas, mechů a lišejníků. Výzkum se zabývá i geologií této oblasti a jejím počasím. Mohl by odpovědět na některé otázky spojené s globálním oteplováním.

Expedice by měla pokračovat v detailním průzkumu ledovců Davies Dome a Whisky Glacier. Průzkum byl zahájen v loňském roce instalací linií sněhoměrných tyčí a mikroklimatických stanic. "Letošní program bude zaměřen na porovnání mikroklimatu, které je celoročně zaznamenáváno pomocí automatických meteorologických stanic umístěných ve středních částech obou ledovců," upřesnila Fojtová.

Expedice odstartovala z letiště ve Vídni. Odtud vědci odlétěli  do Santiaga de Chile, pak se přesunou do jihochilského přístavu Punta Arenas. V prvním lednovém týdnu odsud společně s expedičním materiálem vyplují na palubě ledoborce Amirante Oscar Viel do oblasti ostrova Jamese Rosse.

Vědci vyrážejí na jih v době, kdy je tam nejmírnější počasí. Touto dobou totiž v Antarktidě panuje léto. Mendelova stanice bude využívána až do konce března, pak opět osiří.

Kromě Antarktidy bude mít Česko svoji vědeckou základnu i v Arktidě. Na Špicberkách ji buduje Jihočeská univerzita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám