Hlavní obsah

Šimpanzi v Africe používají nástroje k dělení potravy na porce

Zoologové v africké Guineji poprvé pozorovali, že šimpanzi používají současně dva různé nástroje, navíc k tomu, aby rozdělili potravu na menší kousky. Sledovali to v horách Nimba, když se tito primáti krmili plody chlebovníku treculia, které váží až deset kilogramů. Napsal o tom časopis Primates.

Článek

Plody treculie o velikosti volejbalového míče jsou tvrdé a vláknité. Aby se šimpanzi do nich dostali, používali kamenná kladiva a kamenné kovadliny, tedy dva zcela rozdílné nástroje současně. Už to je zaznamenáníhodné. Šimpanzi ale nekončili u pouhého rozbití plodu, jak je tomu v případech jiných plodů s tvrdými skořápkami, jako jsou ořechy baobabu. Plod na kovadlině dřevěnými sekáčky rozdělili na menší porce. Přitom použili nejen dva různé nástroje, ale dokonce z dvou materiálů.

Skupinu šimpanzů pozoroval profesor William McGrew z cambridgské univerzity a studentka Katheline Koopsová. Právě ta se zaměřila na to, jak tito primáti používají nástroje.

Použití nástrojů je u šimpanzů běžné, většinou ale používají kameny jako kladiva i kovadliny při louskání ořechů. Nástroje používají také k tomu, aby získali termity. Doposud však nikdy nebylo pozorováno, že by tito primáti používali nástroje i k dalšímu dělení potravy.

Vědce také velmi překvapilo, že šimpanzi ze sousední oblasti Seringbara nástroje nepoužívají, což ukazuje, že jde u skupiny z hor Nimba jde o získané schopnosti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám