Hlavní obsah

Prognóza: Češi po letošních Vánocích vyřadí přes 3000 tun elektrozařízení

Právo, ťas

Podle průzkumů a informací od obchodníků byly stálicemi na předvánočním trhu zejména notebooky, ploché televizory, mobilní telefony, MP3, MP4 přehrávače a elektrické hračky. Stejně jako každý rok povede nákup těchto elektrozařízení k vyřazení jejich předchůdců. Podle kolektivního systému Asekol podobný osud letos potká více než 3000 tun starých spotřebičů.

Foto: Pro Novinky Zdeněk Děda, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Sběr elektroodpadu v lednu dlouhodobě roste. Jestliže v lednu 2008 se v ČR sebralo 1500 tun, příští rok to bude více než dvojnásobek,“ říká Hana Ansorgová, manažerka komunikace kolektivního systému Asekol, který jako jedna ze společností pověřených Ministerstvem životního prostředí organizuje v Česku sběr a recyklaci vysloužilých elektrozařízení.

Češi mají dnes mnohem více příležitostí, jak se elektroodpadu ekologicky zbavit. Kromě tradiční sítě sběrných dvorů, mobilních svozů a prodejen elektro byla rozšířena zejména síť nádob na drobná elektrozařízení. „Lidé mají v současnosti možnost nosit elektroodpad na více než 10 000 sběrných míst, což je pětkrát více než například v Rakousku. Více než 4000 z nich jsou zaměřena na drobná elektrozařízení, jako jsou například mobilní telefony, MP3 přehrávače nebo elektronické hračky. Tyto spotřebiče díky svým malým rozměrům lidé často házeli do popelnice. Díky novým nádobám se jejich podíl na sběru zvýšil ze 13 procent z roku 2006 na současných 20 procent,“ vysvětluje Hana Ansorgová.

Nejbližší sběrný dvůr si každý jednoduše může najít na www.sberne-dvory.cz, seznam dalších sběrných míst, včetně kontejnerů na drobný elektroodpad, je k nalezení na www.asekol.cz.

Třídění elektroodpadu je důležité pro životní prostředí. Spotřebiče obsahují drahé kovy a další látky, které se pro výrobu musejí složitě získávat těžbou. Recyklací je možno opětovně využít kolem 80 % hmotnosti elektrozařízení. Smysl třídění je i v eliminaci zdraví škodlivých látek, jako je kadmium či rtuť, které se v případě vyhození spotřebiče do popelnice začnou uvolňovat. 

Zpětný odběr elektroodpadu v ČR stabilně stoupá. Loni ho každý občan průměrně odevzdal 4,3 kg a Česká republika tak splnila závazek daný Evropské unii. Letos se podle předběžných odhadů kolektivních systémů vybere přes pět kilogramů elektroodpadu na hlavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám