Hlavní obsah

Na obloze září Merkur, Jupiter, Mars, Saturn, ISS a Ursaminoridy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na noční obloze září planety Merkur, Uran, Mars, Saturn a dalekohledem je možné vyhledat také Uran a Neptun. Vhodný pro pozorování je Měsíc, který je v první čtvrti. Dobře viditelné jsou také ranní přelety Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Článek

Vrcholí poslední letošní meteorický roj Ursaminoridy (Ursidy). Ze vzdáleného vesmíru je možné vyhledat dvojhvězdy, hvězdokupy a galaxie. O situaci na noční obloze informují servery www.obsupice.cz, www.observatory.cz a www.aldebaran.cz.

Za soumraku, nízko nad jihozápadem, v souhvězdí Střelce září planeta Merkur. Jeho vyhledání usnadní malý triedr. Na večerní obloze svítí planety Jupiter, Uran a Neptun. Zatímco Jupiter je nejjasnější planetou na obloze, k pozorování Uranu a Neptuna je potřeba menší dalekohled. Jupiter a Neptun zapadají kolem 20:30 večer, Uran ve 23:00. Načervenalý Mars v souhvězdí Lva vychází koncem týdne již v 19:30. Na ranní obloze je v souhvězdí Panny dobře viditelný Saturn.

Štědrý den: měsíc v poslední čtvrti

Měsíc je v první čtvrti 24. prosince. Je to fáze, kdy na rozhraní světla a stínu, na takzvaném terminátoru, dobře vynikají nerovnosti na jeho povrchu. Tento týden se na obloze pohybuje souhvězdími Kozoroha, Vodnáře, Ryb a Berana. Ve středu 23. prosince večer ho bude možné spatřit nedaleko Uranu.

Ranní přelety ISS jsou viditelné do 25. prosince. Aktuální údaje o nich lze získat dotazem na internetové adrese preletyiss@seznam.cz.

Poslední letošní meteorický roj Ursaminoridy vrcholí ve středu 23. prosince, ale aktivní je již nyní. Radiant, tedy místo odkud meteory jakoby vylétají, má nedaleko severního nebeského pólu v souhvězdí Malého medvěda. Při maximu létá až 50 meteorů. Měsíc zapadá před půlnocí, takže po zbytek noci nebude svým svitem rušit pozorování.

Zejména v bezměsíčných částech noci, kdy nebude rušit svit Měsíce, budou za bezoblačného počasí příznivé podmínky pro pozorování galaxií. Nejznámější je M 31 v souhvězdí Andromedy, která je od Země vzdálena přes dva miliony světelných roků. Z dvojhvězd astronomové doporučují Castora ze souhvězdí Blíženců. Kulovou hvězdokupu M 15 je možné vyhledat v souhvězdí Pegasa a na otevřené hvězdokupy se podívat do souhvězdí Býka a Persea. Krásný pohled malým dalekohledem je zejména na hvězdokupu M 45 Plejády (Kuřátka) v souhvězdí Býka, která je dobře viditelná i pouhým okem.

Reklama

Výběr článků

Načítám