Hlavní obsah

Počítačový handicap Severočechů chce napravit unikátní vzdělávací program

Právo, Petr Kotek
Ústí nad Labem

Severočeši mají podle nejčerstvějších údajů Českého statistického úřadu nejméně možností pracovat s počítačem. Zatímco v Praze je computerem vybaveno 59 procent domácností, v Ústeckém kraji je to jen 39 procent. Omezit dopad tohoto handicapu se pokouší vzdělávací program „Nová kvalita ve vzdělávání síťových specialistů“.

Foto: Archiv, Novinky

Detailní pohled na klávesnici. Je dělená a velmi kvalitně provedená. I rychlé psaní je na ní bezproblémové.

Článek

Program organizuje Střední škola elektrotechniky a spojů v Ústí nad Labem ve spolupráci se společnostmi CELN Praha a CISCO. Jde o vyšší formu vzdělávacích programů v oblasti IT určených nejen učitelům IT a správcům sítí, ale i všem pedagogickým pracovníkům - učitelům, ředitelům škol, výchovným poradcům, dalším poradenským pracovníkům ve školství a odborným pracovníkům a managementu všech typů škol Ústeckého kraje.

Jedná se o specializované kurzy s názvy CCNA DISCOVERY, CCNA EXPLORER a nástavbový kurz, který je pokračováním těchto kurzů s názvem SECURITY. Pro absolventy programu Síťový specialista 1+2 je připraveno pokračování v kurzech 3+4. Kurzy jsou akreditovány u Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Jak jsou české domácnosti vybaveny počítači

Celkově má v Česku počítač 54 % domácností, což je více než dvojnásobek stavu v roce 2003. Před 20 lety mělo osobní počítač jen 1,2 % domácností.

Nejvíce počítač používají lidé ve veku od 16 do 24 let. V této kategorii s PC pracovalo 92 procent lidí. Naopak ve věku od 65 do 74 let se s PC setkalo jen 14,6 procenta lidí a ve věku nad 75 let pak 3,6 procenta.

Počítač někdy použily dvě třetiny dospělé populace. Více než polovina Čechů někdy na počítači kopírovala nebo přesunovala soubor, třetina použila základní aritmetické vzorce, například v Excelu, a čtvrtina připojila nebo nainstalovala nové zařízení. Počítačový program vytvořilo pět procent lidí.

Výstupem těchto programů je dosažení znalostí nutných k získání mezinárodně uznávaného certifikátu Cisco Certified Network Associate (CCNA). Cena kurzu stejné náplně v komerčním prostředí představuje hodnotu cca 100 tis. Kč. V rámci zmiňovaného programu je kurzovné hrazeno z prostředků Evropského sociálního fondu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám