Hlavní obsah

Odborné školy v Rosicích a Brně-Bosonohách se spojí, rozhodl kraj

Brno

Odborná škola s nábytkářským učilištěm v Rosicích na Brněnsku, v níž v posledních letech ubývalo žáků, na konci školního roku ukončí samostatnou činnost.

Článek

Zařízení přejde pod stavební školu v Pražské ulici v Brně-Bosonohách. Sloučení schválilo jihomoravské krajské zastupitelstvo. Důvodem jsou především ekonomické potíže v Rosicích.

Nejde o první slučování na jihu Moravy. Letos v říjnu kraj rozhodl, že za několik let ukončí činnost škola a učiliště tradičních řemesel ve Velkých Opatovicích na Blanensku. Žáci i učitelé se postupně přesunou do Letovic. V Rousínově na Vyškovsku letos v létě ukončila samostatnou existenci nábytkářská škola s více než stoletou tradicí. Kvůli nedostatku uchazečů o studium a ekonomicky nevýhodnému provozu se spojila s Integrovanou střední školou Slavkov u Brna.

Rosická nábytkářská škola měla kvůli úbytku žáků ekonomické problémy. Počet žáků klesl za poslední tři roky o téměř 30 procent. Zatímco ve školním roce 2006 až 2007 se v Rosicích učilo 319 žáků, nyní je jich 226. Na spojení s bosonožskou školou se dohodlo vedení obou škol.

Veškerá výuka se postupně přestěhuje do Bosonoh. Stěhování čeká také školní jídelnu a domov mládeže. Areál školy v Rosicích zůstane prázdný a bude čekat na nové využití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám