Hlavní obsah

Na Masarykově univerzitě vznikl ústav zaměřený na technologické právo

Právo, Petr Kotek
Brno

Nejen na ochranu základních práv uživatelů internetu, bezpečnost elektronického obchodování a počítačovou kriminalitu se zaměří nový Ústav práva a technologií, který založili odborníci na Právnické fakultě Masarykovy univerzity.

Článek

Jako první specializované pracoviště tohoto typu v České republice bude vzdělávat experty na právo v informačních a komunikačních technologiích, energetické právo a další příbuzné obory. Činnost zahájí 1. ledna 2010.

„S rostoucím významem moderních technologií roste i potřeba ochrany společnosti před jejich negativními dopady, současně je ale nutné usilovat o zachování maximální svobody jednotlivce,“ řekl vedoucí projektu Radim Polčák z Pracovní skupiny pro právo a informační technologie Právnické fakulty Masarykovy univerzity.

Softwarových pirátů stále přibývá

Naléhavost potřeby upravit pravidla pro chování uživatelů moderních technologií dokazuje i nárůst počtu případů softwarového pirátství. Podle policejních statistik bylo v roce 2008 zaznamenáno více než 400 případů softwarového pirátství, což je o čtvrtinu více než v roce 2006. Škody způsobené útoky na data a datové nosiče dosahují desítek miliónů korun. Na rostoucí důležitost oboru technologického práva reagovala Právnická fakulta Masarykovy univerzity zřízením Ústavu práva a technologií a projektem Právo a technologie.

Založení ústavu umožní dále rozšířit portfolio vysoce specializovaných magisterských a bakalářských kurzů vyučovaných v češtině a angličtině. Legislativní, správní a soudní orgány i firmy a advokátní kanceláře také dostanou možnost ve větší míře využít expertních služeb špičkových specialistů a Česká republika získá tolik potřebné akademické zastoupení na specializovaných mezinárodních fórech a v evropských projektech.

Cílem projektu, který je financován z evropského Operačního programu Věda pro konkurenceschopnost částkou přibližně 11 miliónů korun, je modernizace současných a zavedení nových kurzů v oborech technologického práva s důrazem na právo informačních a komunikačních technologií a energetické právo. Počítá se také s rozšířením stávající spolupráce se zaměstnavateli z řad právních kanceláří, hi-tech společností, soudnictví a státní správy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám