Hlavní obsah

Jablonecké mateřské školy budou samostatné, město dá o milión víc

– Jablonec nad Nisou

Osm z 15 mateřských škol v Jablonci nad Nisou bude od příštího roku hospodařit samostatně. Dosud byly všechny v jediné městské příspěvkové organizaci. Osamostatnění větší části z nich město přijde navíc na milión korun ročně.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Změna umožní školkám pružněji připravovat aktivity pro děti a získat přímější vztah k rodičům," řekla mluvčí úřadu Jana Fričová.

"Přibude tím ale administrativa, třeba na účetnictví, které se nyní vedlo pro všechny školky společně," dodala. Radnice počítá, že samostatné školky se budou snažit zajistit prázdninový provoz a budou se předhánět v nabídce činností.

"Zjednoduší se i proces přijímání nových dětí. Snadnější situaci budeme mít i při zajišťování technických věcí, třeba oprav a havárií," podotkla vedoucí rýnovické mateřinky Lenka Brunnerová Jínová. Školkám také odpadnou starosti se stresujícím hotovostním výběrem plateb za výchovu a stravování. Rodiče je budou moct hradit bankovním převodem.

Všechny stávající vedoucí se stanou ředitelkami samostatných mateřinek. Jen školka v Lovecké ulici, která se specializuje na výuku němčiny, bude mít ještě manažerku pro řízení přeshraničního projektu.

Do mateřských škol v Jablonci chodí přes 1200 dětí. Město potřebuje kvůli rostoucí porodnosti zvýšit kapacitu asi o pět procent. Třídu pro předškoláky otevřelo letos ve škole na Žižkově vrchu. Po deseti letech se chystá také znovu zřídit jesle. Fungovat začnou od nového školního roku v areálu nemocnice a je možné, že v nich bude třída i pro předškoláky. Jejich zřízení přijde na šest miliónů korun a roční provoz bude stát zhruba dva milióny.

Podle místostarosty Otakara Kypty investovala radnice vloni do školských zařízení zhruba 150 miliónů korun. Do budoucna chce investovat město do škol a školek ročně kolem 50 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám