Hlavní obsah

U břehů Brazílie našli vrak s nákladem za miliardu dolarů

Právo, mcm

Vrak lodi v hodnotě jedné miliardy dolarů (asi 18 miliard korun) našli u pobřeží Brazílie maďarští archeologové. Holandská loď Voetboog se tam potopila před více než 300 lety.

Článek

Podle Attily K. Szalokyho, který vede expedici maďarského archeologického sdružení Octopus, měla loď na palubě kromě koření, čaje a hedvábí i japonský a čínský porcelán, a navíc ještě 180 tisíc holandských dukátů. „Hodnota vraku je okolo miliardy dolarů,“ uvedl Szaloky, jehož citoval maďarský web MTI.

Loď se 109člennou posádkou ztroskotala v květnu 1700, když se vracela do Nizozemska z Batávie. Tak tehdy Evropané říkali hlavnímu městu dnešní Indonésie Jakartě.

Cestou přes Atlantik se zřejmě dostali do bouře a zamířili k Brazílii, aby tam našli útočiště. Z neznámých příčin se však loď potopila u břehů dnešního brazilského státu Pernambuco.

Plavidlo, které patřilo nizozemské Východoindické společnosti, našli Maďaři už loni, objev však ohlásili teprve nyní, po dokončení první fáze průzkumu. Při něm se ukázalo, že „za uplynulých 309 let se loď fakticky rozpadla“, jak řekl Szaloky.

Jen nalezené artefakty ukazují, že skutečně jde o Voetboog. To, co přežilo z jeho nákladu, se nachází v několikametrové vrstvě usazenin. Pozůstatky lodi a jejího nákladu mají být vyneseny a zakonzervovány v souladu s brazilským právem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám