Hlavní obsah

Sokolov zateplil sedm školských zařízení za celkem 120 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokolov

Sedm školských zařízení, základní školy, mateřské školy i dům dětí, zateplilo v uplynulých měsících město Sokolov díky dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Celkové náklady na zateplení dosáhly zhruba 120 milionů korun. Město samo by přitom takové prostředky nebylo schopno uvolnit, řekl dnes při slavnostním ukončení prací starosta Karel Jakobec.

Článek

Zateplování bylo rozděleno na dvě etapy. "Jedna etapa byla dvě školy, jedna školka a dům mládeže a druhá etapa zahrnovala tři základní školy. Díky dotaci byl podíl města jen asi 30 miliónů korun," uvedl vedoucí odboru správy majetku města Pavel Beran.

Sokolov má připraveny i další čtyři projekty zateplení škol. Na ně by měl žádat o dotace na počátku příštího roku.

Školy dostaly nový plášť z polystyrenových desek, byla vyměněna okna a zatepleny střechy. Celkem tak podle Berana bylo zatepleno 53 000 čtverečních metrů budov, což ušetří zhruba 13 500 GJ tepla ročně. Do ovzduší tak bude vypuštěno o 14 000 tun oxidu uhličitého méně.

"Zatím jsme v rámci tohoto programu podpořili 570 projektů za sedm miliard korun. Dnes budeme rozhodovat o další výzvě, do které se přihlásilo asi 1000 projektů. Předpokládáme, že bychom mohli podpořit asi 600 projektů zhruba za 3,5 miliardy korun," řekla náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková.

Ministerstvo nyní zpřísnilo kritéria. "Chceme, aby se budovy zateplovaly na standard roku 2012 - 2015. Ne tak, jak to je běžné nyní," podotkla Bízková. Potenciál úspor energie je v Česku podle náměstkyně obrovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám