Hlavní obsah

Elektřina se dá získávat i z jedoucích aut a letících letadel

Novinky, pst

Úspěšné testy, kdy do silnice zabudované piezoelektrické krystaly generovaly elektrický proud pod tlakem, který vznikal při průjezdu aut, vedly vědce k dalšímu kroku. Princip který dlouho využívali hlavně jen kuřáci v zapalovačích, by mohl generovat energii i při zabudování do střech karosérií aut nebo trupů letadel.

Foto: Petr Horník, Právo

Auta a dálnice nemusí energii jen nenávratně spotřebovávat, ale i produkovat.

Článek

Samozřejmě by nešlo o megawatty, ale elektrický proud generovaný vibrací v piezoelektrickém zařízení, by mohl rozsvěcet kontrolní panely nebo dobíjet mobily. Tým odborníků z New Yorku vedený profesorem Yainnisem Andreopolosem se snaží prototypy takového zařízení optimalizovat pro střechu osobního auta nebo velkého nákladního tahače.

Proudění vzduchu při jízdě vyvolá v zařízení vibrace a rezonanční vlny. Jde nejen o stálé proudění, ale i o nárazové vlny.  Andreopolos již provedl se svým týmem testy e zkušebním aerodynamickém tunelu a ověřili funkčnost zařízení.

Pro současné spalovací motory je možnost využití piezoelektrického jevu omezen. Naopak pro elektromobily, které se pomalu dostávají na trh, jsou budoucí výhledy značné. Představa, že energie spotřebovaná na jízdu aut se vrací zpět, jak z aut, tak z kilometrů zatížených dálnic, hraničí s ideou perpetua mobile.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám